Beställ senast den 6. juni (7.6. Stockholm- och Malmöområdet) så garanterar vi att du får din leverans innan midsommar!

(0 kundbetyg)

Altos de Lanzaga Rioja

2008Rioja DOCa
690 kr
per flaska  920 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
i lager
Om produkten
Bland kritiker räknas denna Altos de Lazaga som ett av Spaniens bästa rödviner. Färgen är gnistrande rubinröd med purpurröda skiftningar. Kärnan är svart och ogenomtränglig och trots åtta års lagring kan man ana ungdomliga violetta kantreflexer. Doften är mycket intensiv och kvardröjande med eleganta noter av svarta vinbär, mogna mörka körsbär, ett spår av citrongräs och toner av elegant läder, frisk tobak och mörk choklad. Smaken är mycket elegant, smidig och sammetslen, men avslöjar samtidigt en unik koncentration och täthet med mättad frukt och till och med en touch av livlig mineralitet. Tanninerna är mycket väl integrerade i den mogna, varma och saftiga karaktären. Avslutningen är tät och kvardröjande.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (3)

Utmärkelse

Auszeichnung von Robert Parker

90/ 100 Poäng

för årgången 2008

Robert Parker

Förklaring skala

Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:

100 poäng    Extraordinärt – ett ikonvin
 99–96 poäng    Exceptionellt
  95–90 poäng    Enastående
 89–80 poäng    Genomsnittligt till mycket bra

Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system. 

Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.

Prisad av

Robert Parker

Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.

På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.

Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.

2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.

Läs mer >

Utmärkelse

Auszeichnung von Jancis Robinson

17/ 20 Poäng

för årgången 2008

Jancis Robinson

Förklaring skala

Förklaring skala

 

20 poäng    Verkligen exceptionellt
19 poäng    Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng    Snäppet mer än utmärkt
17 poäng    Utmärkt (superior)
16 poäng    Distinkt (distinguished)
15 poäng    Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng    Dödstrist (deadly dull)
13 poäng    Närmast defekt
12 poäng    Defekt eller obalanserat

Prisad av

Jancis Robinson

Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.

I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.

Läs mer >

Utmärkelse

93/ 100 Poäng

för årgången 2008

Guía Peñín

Förklaring skala

100–96 poäng: Unikt, världsklass

95–90 poäng: Helt enastående

89–85 poäng: Mycket bra, tendens till utsökt, bör provas

84–80 poäng: Genomsnittligt, bra, dugligt

79–75 poäng: Under genomsnittet, eventuellt bristfälligt

under 75 poäng: Orent, rekommenderas inte

Prisad av

Guía Peñín

Guía Peñín är en spansk vinguide som endast befattar sig med spanska viner. Vinguiden grundades 1990 av den välrenommerade vinjournalisten José Peñín och kommer ut årligen. Med tiden har den utvecklats till att bli det viktigaste verket om den spanska vinvärlden. 

Guiden ger en inblick i temaområdena vinodling, källarteknik, druvpalett, vinkvalitet och vinnjutning. Samtidigt innehåller den endast omdömen om de viner som provas, inga beskrivningar.

Guía Peñín provar varje år långt över 10 000 viner och för att klara detta har man tillgång till ett provningsteam bestående av mycket kunniga experter. Till skillnad från många andra vinguider genomför man här inga blindprovningar, utan vinprovarna vet vilket vin de har framför sig och från vilken vingård det kommer. Här utlovar man en högre grad av rättvisa eftersom man kan ta hänsyn till vinets och vingårdens utveckling vid bedömningen. Vinerna bedöms enligt det gängse 100-poängssystemet och viner som belönas med över 93 poäng provas två gånger. Tack vare vinprovningarna har Guía Peñín byggt upp en databas med över 100 000 poster. Provningarna genomförs i regel mellan januari och juni.

Guía Peñín utkommer även på spanska, engelska och kinesiska.

Läs mer >

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

La Rioja

Spaniens mest berömda vinregion

Rioja är utan tvivel Spaniens mest kända vinregion och en av de mest historiska regionerna i hela världen.

Regionens betydelse för den spanska vinodlingen går inte att ta miste på. Rioja består av underregionerna Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. Den viktigaste druvsorten är – precis i övriga Spanien – tempranillo. Regionen är framför allt känd för sina rödviner, men här produceras även vitt vin och roséviner av utsökt kvalitet. Rioja var den första spanska regionen som upphöjdes till DOCa-status. "Denominación de Origen Calificada” står för ”kvalitetsvin med kontrollerad och garanterad ursprungsbeteckning”. Den aktuella beteckningen för viner på den här kvalitetsnivån är DOP, men beteckningarna DO respektive DOCa är inom ramen för övergångsregler åter tillåtna i Spanien.

Om druvsorten

Tempranillo

Spaniens mest berömda druva

Den röda tempranillodruvan stammar från Spanien. Där är den lika viktig som cabernet sauvignon är i Frankrike, och ger röda viner – framför allt de välkända vinerna från Rioja – deras fina struktur.
I Kalifornien kallas den även valdepeñas, i Italien negretto eller santo stefano. Tempranillodruvan har ett mycket tjockt skal och ger viner med kraftfull färg, intensiv frukt och komplexa aromer. Karakteristiskt för druvan är också den måttliga syra- och alkoholhalten samt de mjuka tanninerna. Vid små skördeuttag och lagring på ekfat får tempranilloviner god lagringspotential.

Profilkort

  • Artikelnr 572326
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2008
  • Vinregion Rioja
  • Skyddat ursprung Rioja
  • Druvsorter 80% Tempranillo
    15% Garnacha
    5% Graciano
  • Serveringstemperatur 18 °C
  • Alkoholhalt 14 % Vol.
  • Restsocker 0,9 g/L
  • Syrahalt 4,9 g/L
  • Lagringspotential 2026
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Compañia de Vinos Telmo Rodriguez, Lanciego, Spanien
  • Land Spanien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt