Filter
Rosévin Rött vin Vitt vin
Italien Österrike Tyskland
Apulien Baden
Rosé Rött Vitt
Sangiovese
2022
ja
standardflaska (0,75 l) annan flaskstorlek
Domäne Baumgartner Ing. Friedrich Kiefer Kloster Eberbach Kunzmann Weinkellerei Torrevento
Puglia
Halvsött Sött Torrt
Naturkork Skruvkork
0,75 L 1 L

Vita och röda vinterfavoriter

Vit eller röd glühwein eller punsch är riktiga vinterfavoriter! Det finns lika många recept och varianter av glühwein som det finns viner i världen. Beroende på vilket recept som används kan basen vara rött eller vitt vin. Precis som med ”vanligt vin” väljer du först rött eller vitt, och letar sen fram ett lämpligt recept. Eller så beställer du ett Winzerglühwein direkt från en vingård.
Varje vinodlare har sitt eget recept på glühwein. Vit eller röd glühwein – vi har båda online! Och du kan förstås även använda ditt eget recept för att förädla vinet. Med alkoholfria viner kan du göra alkoholfri varianter och med en flaska rom kan du göra en julpunsch.

Vintertid är glühweintid

När temperaturen sjunker och den mörka årstiden tar vid skjuter små bodar upp som svampar ur marken överallt. Under vintern blir de allt fler och snart är de ett självklart dragplåster på julmarknaderna. Vi talar förstås om stånden som säljer tyskarnas populäraste juldryck, glühwein. Drycken som skänker värme för en stund – och som smakar fantastiskt. Redan under antiken njöt romarna av den välgörande smaken hos varma, kryddade viner. Det sägs att favoritdrycken för den romerske kokboksförfattaren Marcus Gravius Apicius var ett varmt vin som smaksatts med koriander, stjärnanis, timjan, kanel och honung.

Idag är glühwein synonymt med tyskarna, men även italienarna och fransmännen njuter av vin brulè och vin chaud. Klassisk glühwein består av vitt eller rött vin samt kryddor som nejlikor, kanel, citronskal, kardemumma, apelsin och stjärnanis.

Det är inte tillåtet att späda vinet med vatten eller tillsätta färgämnen under produktionen. Glühwein är sött och har en alkoholhalt på minst 7 och maximalt 14,5 procent. Drycken ska inte hettas upp för mycket. En äkta glühweinsälskare låter aldrig temperaturen gå över 78 grader, eftersom alkoholen annars dunstar och drickupplevelsen påverkas.

Det är för övrigt lätt att skilja glühwein från julpunsch. Den senare kan innehålla likör, brandy eller rom. Glühwein däremot innehåller bara vin, kryddor och socker.

Vad är en Winzerglühwein?

Det finns en uppsjö av olika glühwein med mycket varierande kvalitet. Det första man tänker på är kanske de stora flaskorna i matbutikerna. Men idag producerar många tyska vinodlare glühwein av högre kvalitet. Som namnet antyder är basen till en sådan Winzerglühwein druvor från en specifik vinodlare. Vinodlaren måste också själv framställa sitt glühwein. Endast naturligt socker får användas för sötning. Personliga recept med traditionella, men ibland även överraskande, ingredienser förbättrar smakupplevelsen av Winzerglühwein. 

Hur mycket glühwein som dricks?

En lagom varm glühwein smakar gott och är en riktig stämningshöjare i vinterkylan. Till jul gör många tyskar sin egen glühwein. Med ett favoritvin, brunt socker och kryddor efter tycke och smak skapar många sin egen variant av den traditionella vinterdrycken. Den som vill köpa glühwein kan med fördel vända sig till sina favoritproducenter. Kanske har de redan ett vin i sortimentet som passar att servera varmt under den kalla årstiden?

Vit glühwein – en kärleksförklaring

Vitt eller rött? Det är frågan! Och som så ofta handlar det inte bara om vad som ”smakar bättre” eller ”smakar sämre”. Det finns numera ett stort utbud av vita glühwein och det har sin förklaring.

Vitt vin blir alltmer populärt. Det var bara en tidsfråga innan de vita sorterna skulle slå igenom även inom glühwein. Fördelen med vita glühwein är att man kan utgå från bra producentviner från regionalt odlade druvor. Till vita glühwein används ofta müller-thurgau, chardonnay eller riesling. Till röda företrädesvis merlot, dornfelder och spätburgunder.

Vita glühwein upplevs lättare än röda. Smaken är mildare. De fruktiga vitvindruvorna bidrar dessutom med en friskhet i den varma vinterdrycken. Även i Frankrike hyllas fruktiga, vita glühwein eller vin chaud blanc, som drycken kallas här. En bra bas för glühwein är rieslingvin som smaksätts med kryddor som pomerans, muskot, kanel och stjärnanis.

Eftersom vita viner har lite högre syra får man glühwein med en friskare karaktär. Vitvinsdruvor har dessutom naturligt de smaker som används för att krydda vit glühwein, t.ex. citron, kryddnejlika, muskot eller kanel. Genom uppvärmningen förenas de två komponenterna och aromerna förstärks på ett underbart sätt. Det är ingen tvekan om att röda glühwein fått stark konkurrens!

Röd eller vit? Vilken glühwein ”värmer” mest?

Många vill hävda att vit glühwein värmer mer än röd. Värmen som vi uppfattar ligger egentligen i alkoholhalten på minst sju procent. Alkohol vidgar blodkärlen, så den som dricker känner sig varmare. Men värmen försvinner snart ut i kroppens organ. Vi kan inte räkna med någon långvarig värme från glühwein men drycken passar ändå perfekt vid en stämningsfull julmarknad eller en skön stund hemma i soffan. Och vit eller röd – där gör du som du vill.
Känslan av värme förstärks kanske också av det faktum att vi ofta njuter av drycken tillsammans med vänner på en julmarknad. Glühweinsälskarna behöver bara känna doften i näsan för att lyckokänslor ska infinna sig. En kryddig glühwein med en skiva färsk apelsin är en njutning för både ögon och gom.

Köp glühwein Online 

Röd eller vit glühwein? I vårt onlinesortiment finns ett stort urval av båda. Låt dig inspireras av vårt prisvärda onlinesortiment och köp glühwein till alla vackra vinterstunder här online.