(7 kundbetyg)

Pulsato Primitivo di Manduria Vigne Vecchie

2021Primitivo di Manduria DOC
129 kr
per flaska  172 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
i lager
Om produkten
Doften som stiger ur ett glas Pulsato är mycket intensiv: Mättade aromer av amarenakörsbär och mörka plommon samsas med inslag av vanilj, kanel och nejlika. Vinet är framställt av druvor från gamla vinstockar, och i gommen utvecklas en vibrerande kraftfullhet med påtagligt djup. Trots sin fyllighet är vinet smidigt med sammetslena tanniner och stor finess – ett unikt vin från Apuliens bultande hjärta.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (4)

Utmärkelse

Auszeichnung von Mundus Vini

GOLD Medalje

för årgången 2020

Mundus Vini

Förklaring skala

   

Vinerna bedöms av en jury enligt det gängse 100-poängssystemet och ett genomsnittsvärde räknas ut. Detta ger en indelning i tre olika kvalitetskategorier som motsvarar de olika medaljerna enligt följande:

Minst 95 poäng: Stor guldmedalj

Minst 90 poäng: Guldmedalj

Minst 85 poäng: Silvermedalj

Eftersom endast max 40 % av vinerna belönas med en medalj kan genomsnittet per kategori bli högre när många viner ligger inom ett av medaljområdena.

Prisad av

Mundus Vini

  

”Mundus Vini” är en av världens största och mest inflytelserika vintävlingar. Sedan starten 2001 har antalet viner ökat lavinartat från år till år. ”Meininger Verlag”, hemmahörande i Neustadt utmed den tyska "Vinvägen" Weinstraße, har bildat en separat organisation för tävlingen.

Mundus Vini ägde ursprungligen rum en gång om året (i augusti), i Neustadts evenemangs- och konferenscenter Saalbau. Sedan 2014 anordnas ytterligare en Mundus Vini på samma ort (i februari). Dessutom har Mundus Vini fått en spin-off i form av ”Mundus Vini Biofach”, där endast ekologiska och biodynamiska viner medverkar.

Sammanlagt provas ca 11 000 viner varje år i de två Mundus Vini-evenemangen. Alla viner från samtliga vinregioner runtom i världen tillåts delta – oberoende av kvalitetsnivå – vilket innebär att även tidigare ”exotiska” vinländer som Cypern, Georgien och Brasilien kan vara representerade. 

Inför tävlingen provar ca 140 vinexperter från hela världen viner indelade i grupper om fem till sju vinprovare. De betygsätter vinerna enligt det gängse 100-poängssystemet.

De här betygen offentliggörs inte utan ligger till grund för medaljer. De överlämnas endast till dem som tävlar med vinet och gäller därmed nödvändigtvis inte för hela skörden av ett visst vin.

Utmärkelse

Auszeichnung von Gilbert & Gaillard

90 / 100 Poäng

för årgången 2020

Gilbert & Gaillard

Prisad av

Gilbert & Gaillard

 

Den här franska vinguiden grundades av François Gilbert och Philippe Gaillard. Redan innan guiden grundades var de båda kollegor vid förlagshuset Presses de la Cité i Paris. 1989 bestämde de sig för att själva bli utgivare, och 1991 utkom den första vinguiden och den första tidskriften. Kraven på vinernas kvalitetsnivå är mycket höga. Av de omkring 20 000 viner som provas varje år är det nämligen endast en fjärdedel som blir omnämnda i publikationen. De använder sig av den populära 100-poängsskalan, eller klassificerar vinerna som ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj”, ”Silvermedalj” och ”Bronsmedalj”. Att de båda valde att skapa en vinguide känns helt naturligt om man känner till deras bakgrund. François Gilbert har studerat geografi med inriktning mot vinodling och Philippe Gaillard har studerat oenologi.

Utmärkelse

Auszeichnung von Falstaff

91 / 100 Poäng

för årgången 2019

Falstaff

Förklaring skala

100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga

95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående

89–80 poäng: Mycket lyckade viner

79–70 poäng: Genomsnittliga viner 

69–60 poäng: Viner under genomsnittet

59–50 poäng: Svaga viner, delvis bristfälliga

Prisad av

Falstaff

Den här tidskriften, som är lika populär bland vinälskare som bland finsmakare, grundades 1980 i Österrike. Det är Österrikes äldsta och idag även största vin- och gourmettidskrift. Sedan 2010 är familjen Rosam majoritetsägare och 2017 köpte en av VW:s före detta styrelsemedlemmar 23 % av andelarna. 

Tidskriften fokuserar på vin, framför allt från Österrike, men även på gastronomiska trender och produkter inom mat och dryck samt kulinariska resor och nyöppnade restauranger och barer. Ända sedan starten har Falstaff varje år delat ut ett pris till österrikiska viner och publicerat resultatet i sin rödvinsguide. 

Förlaget ger även ut tidskrifterna Falstaff Living, Falstaff Rezepte, Falstaff Gourmet im Schnee och Falstaff Opernball. Naturligtvis finns Falstaff även tillgängligt digitalt med både en hemsida och en omfångsrik vindatabas.

Vid sidan av tidskrifterna ger förlaget varje år ut en restaurangguide, två vinguider, en bar- och spritguide samt en caféguide. 

Falstaff är i första hand en vin- och gourmettidskrift där vinexperter beskriver och betygsätter viner från främst Österrike, men även från många andra viktiga vinodlingsregioner runtom i världen. Bedömningen sker enligt Robert Parkers 100-poängssystem.

Sedan 2010 finns det också en tysk utgåva som fokuserar på vin och gastronomi i Tyskland, och sedan 2014 även en schweizisk utgåva inriktad på vin- och gastronomiscenen i Schweiz.

Utmärkelse

Auszeichnung von Berliner Wein Trophy

GOLD Medalje

för årgången 2019

Berliner Wein Trophy

Förklaring skala

 

Grand Gold: Exceptionellt vin

Guld: Mycket bra vin

Silver: Bra vin

Berliner Wein Trophy delar ut silver- och guldmedaljer samt ”Grand Gold” – Stor guldmedalj. Dessutom delas priser ut till tävlingens bästa viner inom olika kategorier. Vid tävlingens årliga vinterupplaga delas även ”Special Awards” ut till bl.a. de bästa producenterna inom en kategori.

Prisad av

Berliner Wein Trophy

Under beskydd av OIV (International Organisation of Vine and Wine) och UIOE (International Union of Oenologists) är Berliner Wein Trophy den största och viktigaste internationella vintävlingen. Namnkunniga domare från hela världen samlas och provar över 10 000 viner i februari och juli varje år. Endast 30 % av de provade vinerna belönas med ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj” eller ”Silvermedalj”. Dessutom delar man ut specialpriser till ”Bästa producent av stilla vin“, ”Bästa producent av mousserande vin”, ”Bästa kooperativ”, ”Bästa importör”, ”Bästa fackhandlare” och ”Bästa lågprishandlare”.

Tack vare att Berliner Wine Trophy äger rum två gånger per år hinner man prova ett mycket stort antal viner.

Kundomdömen (7)

Genomsnittligt kundbetyg

7 Omdömen Betygsätt
5 Stjärnor
 
(5)
4 Stjärnor
 
(2)
3 Stjärnor
 
(0)
2 Stjärnor
 
(0)
1 Stjärnor
 
(0)
ost (1) pasta (1) fläsk (1) lamm (1) fågel (1) vilt (1) nöt (1) vegetarisk (1) jubileum (1) grilla (1) födelsedag (1) bröllop (1) fest (1) bara så (1)

Mycket gott (till årgång 2021)

Ett otroligt gott vin. Fungerar både till mat, i mat och som sällskapsdryck. Mustigt och rikligt med smaker

Mjukt och lent med djupa smaker (till årgång 2020)

Mycket gott vin som fyller ut på bredden och djupet.

mycket milt och väl balanserat vin (till årgång 2021)

Om regionen

Apulien

Mellan Adriatiska och Joniska havet

Apulien ligger längst ner i söder, vid Adriatiska havet, och bildar klacken på den italienska stöveln. Här planterades vinstockar redan för 3 000 år sedan, och enligt diktaren Horatius råder det ”evig vår” i landskapet.

I Apulien är vintrarna milda och somrarna varma. Landskapet präglas av flacka kustregioner och ett lika flackt högland. I området längs Adriatiska havet odlas majoriteten av de druvsorter som förekommer i södra Italien. Klimatförutsättningarna bidrar till att rödvinsdruvorna dominerar, men de vita druvsorterna blir allt vanligare. Regionen kännetecknas av de inhemska druvsorterna och beskärningsmetoden alberello (gobelet på franska), som är perfekt för torra regioner som den här och har tillämpats sedan antiken. Resultatet är fristående vinbuskar som för tankarna till bonsaiträd. Den mycket hårda beskärningen gör att skördeuttaget blir lågt. Sedan en tid tillbaka har det rått en optimistisk stämning bland Apuliens vinodlare. Framför allt halvön Salento gläder sig åt den nyupptäckta potentialen hos inhemska druvsorter som negroamaro och primitivo.

Om druvsorten

Primitivo

Solkyssta viner från Apulien

Den italienska druvan primitivo står för mörkröda, kryddiga viner med hög alkoholhalt.
I Italien odlar man primitivo framför allt i Apulien, där druvan är tillåten i DOC-vinerna Fallerno di Massico, Gioia del Colle och Primitivo di Manduria. Lite rolig vinkuriosa för alla som vill känna till historien bakom sina viner: Rent genetiskt är primitivo så lik den kroatiska druvan tribidrag, den montenegrinska kratošija och den kaliforniska zinfandel, som länge ansågs vara ”uramerikansk”, att man har kommit fram till att de fyra är en och samma druvsort.

Profilkort

  • Artikelnr 103610
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2021
  • Vinregion Apulien
  • Skyddat ursprung Primitivo di Manduria
  • Druvsorter 100% Primitivo
  • Serveringstemperatur 14 °C
  • Alkoholhalt 14 % Vol.
  • Restsocker 12 g/L
  • Syrahalt 5,7 g/L
  • Lagringspotential 2026
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Vertrieb durch: Hanseatisches Wein- und Sekt- Kontor Hawesko GmbH, D-22763 Hamburg; Imbottigliato da Cantolio S.C.A., Manduria, Italia
  • Land Italien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Halvtorrt