Palazzo Antinori Rosso
2017Toscana IGTDen rubinröda Palazzo Antinori Rosso bjuder på en unik personlighet med kraftfulla aromer. Doften domineras av körsbärslikör, vinbär, fikon och orientalisk tobak. 12 månaders lagring på ekfat har dessutom bidragit med en diskret och perfekt integrerad träton. Känslan i gommen är harmonisk, elegant och koncentrerad. Tanninerna är sammetslena och eftersmaken lång och djup.
Denna artikeln finns även i setet
Antinori
Över 800 år av vinodlingshistoria
Antinori: Sedan över 800 år tillbaka lyser namnet som en strålande stjärna i den italienska vinhistorien. Och ljuset når inte bara Toscana utan sprider sig även utanför Italiens gränser.
Ingen annan familj har inverkat lika mycket på historien och ödet för den högkvalitativa vinodlingen i Toscana som den adliga släkten Antinori. De har satt kvalitetsstandarden i regionen under 26 generationer. Dessutom ligger familjen Antinori bakom otaliga innovationer som idag är standard i Italien. Samtidigt har familjen hela tiden tagit hänsyn till Toscanas djupa och unika kulturella rötter. Idag är Antinori inte bara representanter för Italiens kanske viktigaste vinföretag. Förstklassiga producenter runtom i världen frågar också efter att samarbeta med dessa visionärer och pionjärer inom den italienska vinodlingen. Med supertoscanaren ”Tignanello” – det första vinet som bevisade Toscanas enorma potential – har vinhuset Antinori skapat ett stycke unik vinhistoria.
Toscana
Det berömda Chiantivinets hemtrakter
Regionen Toscana är, tillsammans med Piemonte, Italiens viktigaste vinregion och ett av landets vackraste områden fullt av historia och kultur.
I Toscana breder cirka 64 000 hektar odlingar ut sig från Apenninerna till Tyrrenska kusten. Olivodlingar och stora skogar kompletterar bilden. Toscana är hemtrakt för sangiovesedruvan, som pressas till det världsberömda Chiantivinet. Sedan 1980-talet har sangiovese i kombination med internationella druvor bidragit till fenomenet supertoscanare. Dessutom utgör regionala kloner basen i Montalcinos Brunellovin samt Vino Nobile di Montepulciano. Även Vin santo kommer från Toscana.
Sangiovese
Toscanas viktigaste röda druva
Den röda druvan sangiovese stammar från Italien, där den är vanligt förekommande. Den spelar framför allt en viktig roll i Toscana.
Sangiovese är också känd under andra namn, däribland brunello, negrello och morellino. Druvan ger säkra skördar och är motståndskraftig mot torka. Karakteristiskt för druvan är att den mognar långsamt och sent. Sangioveseviner brukar inte vara särskilt kraftfulla i färgen, men de har hög alkoholhalt och mycket syra och tanniner. Lagringspotentialen är i regel utmärkt.
Profilkort
- Artikelnr 289865
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2017
- Vinregion Toscana
- Skyddat ursprung Toscana
-
Druvsorter
55% Sangiovese
25% Cabernet Sauvignon
15% Merlot
5% Syrah - Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 13,5 % Vol.
- Lagringspotential 2025
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Marchesi Antinori SPA- Firenze, in Cortona (Arezzo) Italia
- Land Italien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt