Bordeaux-cuvéer

Tillbaka till översikten
Bordeaux-cuvéer
Karakteristiskt för rödviner från Bordeaux-regionen är att de är ekfatslagrade cuvéercabernet franc, cabernet sauvignon och merlot. Ibland kompletteras assemblagen av carmenère, malbec och/eller petit verdot. Det finns inga regler för blandningsförhållandet i en Bordeaux-cuvée. Kompositionen av druvsorter och de inbördes mängdförhållandena kan variera utifrån vingård, druvsorter på vinfältet, årgång, skördemängd, önskad tanninhalt och smak.

Bland de röda Bordeaux-vinerna från Girondes högra sida (bland annat i Saint Emilion och Pomerol) dominerar oftast cabernet franc och merlot, medan de flesta cuvéer som produceras på Girondes vänstra sida (till exempel i Médoc och Graves) innehåller en stor andel cabernet sauvignon. Även vid framställningen av vita viner förekommer Bordeaux-cuvéer och de pressas av sémillon, muscadelle och/eller sauvignon blanc.