Filter
Rosévin Rött vin Vitt vin
Abruzzen Apulien
Rosé Rött Vitt
Aglianico Bombino Nero Chardonnay Fiano Merlot
2023 2022 2021 2020 2019
Nej Ja
Berliner Wein Trophy Frankfurt International Trophy James Suckling Luca Maroni Mundus Vini
ja
Magnum (1,5 l) standardflaska (0,75 l)
Ja
Riserva
Cantolio Manduria Farnese Vini Gianfranco Fino Viticoltore Leone de Castris Masseria Maime
Castel del Monte Castel del Monte Nero di Troia Riserva di Manduria Locorotondo Manduria
Halvtorrt Torrt
Naturkork Plastkork Presskork Skruvkork
0,75 L 1,5 L

Vinregionen Apulien

Denna fascinerande region, som utgör hälen på den italienska stöveln, lockar besökare med sina hisnande landskap, sin rika historia, utsökta mat och några av landets mest utsökta och karaktärsfulla viner.

Apulien en av de största vinregionerna i Italien med en odlingsareal på 100 000 hektar och en årsproduktion på åtta miljoner hektoliter. Regionens vinproducenter framställer huvudsakligen rött vin och rosévin. Till skillnad från andra syditalienska regioner består Apulien av högplatåer och låglandsområden. Klimatet är hett och torrt med svalkande vindar från kusten. Här faller så lite nederbörd att man är delvis hänvisad till konstbevattning. Jordmånen på landremsan består till största delen av kalksten, lera och sand. Tillsammans med hettan och torkan skapar denna jordmån optimala förutsättningar för fylliga röda viner. Trots att det finns 25 ursprungsorter i regionen uppfyller bara fem procent av Apuliens viner de stränga kvalitetskrav som krävs för att få DOC- eller DOCG-status. Men på senare år har vinerna från Apulien tagit ett stort steg framåt vad gäller kvalitet.

Apuliens röda viner

De vanligaste druvsorterna i regionen är negroamaro, malvasia nera och primitivo som ger traditionella, fylliga och aromatiska röda viner. På halvön Salento framställs fantastiska viner av negroamaro och primitivo. Inte minst i det lilla DOC-området Primitivo di Manduria DOC, det enda som delar namn med druvsorten. Runt Foggia och Bari i norra delen av Apulien odlas den förstklassiga druvsorten uva di troia.

Apuliens vita viner

Allt fler vinodlare producerar vita viner. De vanligaste druvsorterna är malvasia bianca, trebbiano och bombino bianco. Apuliens vita viner har en frisk smak och passar bra som matviner tack vare druvsorter som chardonnay och sauvignon.

Apulien – vinregion på väg upp

Utvecklingen i Apulien går rakt uppåt. Där man tidigare producerade grova, enkla viner med hög alkoholhalt på grund av det varma klimatet och de tunga jordarna produceras nu allt fler finessrika viner. Det är fantastiska viner som du inte ska låta gå obemärkt förbi. Beställ viner från Apulien bekvämt hemifrån i vår webbutik.


Apuliens vintradition

Primitivo:

Primitivo är utan tvekan ett av Apuliens mest kända viner och har blivit en ikon för regionen. Druvsorten Primitivo, som ofta förknippas med Zinfandel-druvan i USA, trivs särskilt bra i den varma Medelhavsmiljön i Apulien. Detta kraftfulla rödvin kännetecknas av sin intensiva rubinröda färg, fylliga kropp och mogna fruktaromer av mörka bär och kryddor. Primitivo beskrivs ofta som fylligt, sammetslent och med en antydan till sötma, vilket gör det till ett perfekt komplement till medelhavsrätter och salta måltider.

Primitivo di Manduria:

Primitivo di Manduria är en skyddad ursprungsbeteckning (DOC) i Apulien och anses vara en av de bästa uttrycken för Primitivo. Dessa viner kommer från området runt Manduria och är kända för sin koncentration, djup och intensitet. De bjuder ofta på rika smaker av mogen mörk frukt, choklad och en behaglig kryddighet.

Negroamaro:

En annan enastående druvsort från Puglia är Negroamaro, känd för sin förmåga att trivas i regionens varma och torra miljö. Detta röda vin har en djup, mörk färg och en komplex doft av mörka frukter, kryddor och en aning bittermandel. Med sin robusta karaktär och mjuka tanniner är Negroamaro ett utmärkt komplement till grillat kött, pasta med starka såser och salta ostar.

Verdeca:

Puglia är inte bara känt för sina röda viner, utan producerar även anmärkningsvärda vita viner som Verdeca. Denna inhemska druvsort ger friska och livliga viner med en halmgul färg och en blommig arom som kännetecknas av citrusfrukter och gröna äpplen. Verdeca kännetecknas av sin fräschör, behagliga syra och lätta drickbarhet. Det är ett utmärkt komplement till skaldjur, sallader och lätta förrätter.

Salice Salentino:

Salice Salentino är ett annat DOC-vin från Apulien som huvudsakligen framställs av druvan Negroamaro, kompletterad med en liten andel av druvsorten Malvasia Nera. Dessa viner har en elegant struktur, en behaglig syra och toner av bärfrukt samt en lätt kryddighet.

Andra druvsorter:

Förutom dessa huvuddruvsorter finns det andra anmärkningsvärda viner i Puglia, som Aglianico, som odlas i vissa delar av regionen, eller den vita Fiano, som är känd för sin friskhet och livlighet.

Vinkultur och mångfald

Mångfalden i Puglias viner återspeglas i regionens olika vinregioner. Från vingårdarna i Salento, som sträcker sig längs kusten, till odlingsområdena i Itria-dalen och Gargano-området i norr - varje region har sina egna unika förhållanden och terroir, som ger vinerna deras karakteristiska egenskaper.

Vinproduktionen i Apulien är nära förknippad med regionens historia och kultur. Vinodlarna använder traditionella odlingsmetoder och den senaste tekniken för att producera viner av högsta kvalitet. Många vingårdar erbjuder också vinprovningar och rundturer som ger besökarna en inblick i den fascinerande världen av apulisk vinodling.

På det hela taget återspeglar Apuliens mångfald av viner vinmakarnas passion och hängivenhet, vilket gör denna fascinerande region till ett oumbärligt resmål för vinälskare. Från robusta röda viner till uppfriskande vita viner - vinerna från Puglia inbjuder dig att upptäcka och njuta av mångfalden och kvaliteten i den regionala vinproduktionen.

Appellationer och vingårdar

De mest kända vinodlingsregionerna i Puglia är Salento, Itria-dalen och Gargano-området. Dessa regioner erbjuder en mängd olika vingårdar med olika höjder och klimatförhållanden som ger vinerna sina unika smakprofiler. Från de soldränkta slätterna till de böljande kullarna trivs druvorna här under idealiska förhållanden.

Klimat och höjd över havet

Puglias medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar skapar idealiska förutsättningar för druvodling. Vingårdarna sträcker sig över olika höjder, från havsnivå till de högre kullarna, vilket gör att druvorna kan utveckla olika smaker och strukturer.

Kulinariska läckerheter

Förutom sina viner är Apulien också känt för sitt enastående medelhavskök. Passa på att prova den utsökta burratan, de färska skaldjuren, den salta orecchietten med broccoli och de mustiga taralli-bakelserna. Produktion av olivolja är också en viktig tradition i regionen, så du kan hitta några av de bästa olivoljorna i Italien här.

Berömda städer och sevärdheter

Apulien är hem för en mängd historiska städer och sevärdheter. Låt dig förtrollas av den gamla staden Lecce med sin barockarkitektur, utforska Alberobello med sina trulli eller strosa genom de charmiga gränderna i Ostuni, "den vita staden". Kuststaden Bari lockar besökare med sin livliga atmosfär och den imponerande basilikan San Nicola.

Aktiviteter och natur

Puglias natur är varierad och erbjuder besökare möjlighet att utforska det idylliska landskapet. Från de pittoreska stränderna längs den Adriatiska och Joniska kusten till de fascinerande grottorna i Castellana och de fantastiska vandringslederna i nationalparken Gargano, finns det många möjligheter till utomhusaktiviteter och naturupplevelser.

Slutsats

Apulien är en region full av kontraster och oförglömliga upplevelser. Från de pittoreska vingårdarna till de historiska städerna och de kulinariska läckerheterna, erbjuder denna region något speciellt för varje besökare. Upplev Apuliens skönhet, smaka på dess viner och fördjupa dig i dess rika kulturarv - ett oförglömligt äventyr väntar på dig.