Tesdorpf Finest Châteauneuf-du-Pape
2016Châteauneuf-du-Pape AOPDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (2)
Utmärkelse
för årgången 2016
Förklaring skala
100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga
95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående
89–80 poäng: Mycket lyckade viner
79–70 poäng: Genomsnittliga viner
69–60 poäng: Viner under genomsnittet
59–50 poäng: Svaga viner, delvis undermåliga
Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är alltså inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan av det. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system.
Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.
Prisad av
Robert Parker
Robert Parker har utan tvekan varit av världens mest inflytelserika vinkritiker och har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och bedömningen av viner med hjälp av sin kreativitet och innovationsanda.
På grund av en utbildning inom juridiken såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.
Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982 - en årgång som andra kritiker varit skeptiska mot på grund av det varma vädret. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.
2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.
Utmärkelse
för årgången 2016
Författare: Munskänkarna
Prisad av
Munskänkarna
Föreningen Munskänkarna grundades redan 1958 och har sedan dess arbetat för att öka kännedomen om vin och andra ädla drycker i Sverige. Med nästan 30 000 medlemmar i sektioner fördelade över hela landet bidrar de till en levande vinkultur med allt från smakprovningar och inte minst medlemstidningen ”Munskänken”. Dessutom erbjuder de utbildningar om vin och delar varje år ut priser i kategorier som ”Årets vin”, ”Årets vinort” och ”Årets vinprofil”.
Kundomdömen (1)
God Châteauneuf-du-Pape 2016 (till årgång 2016)
Rhone
På sluttningarna vid Rhône
Vinodlingsområdet Côtes du Rhône sträcker sig cirka 200 km längs Rhôneflodens båda stränder, från Vienne till Avignon.
Här i Rhône har vinstockarna frodats i drygt 2400 år. Det var troligen grekiska bosättare som förde med sig vinet till Rhôneflodens stränder. Idag odlas 21 druvsorter på den drygt 61 000 hektar stora odlingsytan mellan Lyon och Medelhavet. Dessa pressas varje år till över 2,5 miljoner hektoliter vin. Av tradition utgörs majoriteten av vinstockarna av grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault, counoise (moustardier), muscardin, piquepoul noir och terret noir. Vita rhôneviner framställs av grenache blanc, clairette blanche, marsanne, roussanne, bourboulenc, viognier, ugni och piquepoul blanc.
Grenache
Söderns kryddiga och mjuka druva
Grenache är en mycket gammal och vanligt förekommande druva. Den är känd under många namn beroende på vinregion, men oavsett om den odlas i Spanien, Italien, Frankrike eller på Sardinien handlar det alltid om samma, omisskännliga druva.
Grenachedruvan stammar troligtvis från Spanien, där den odlas under namnet garnacha och gärna blandas med tempranillo för att framställa riojaviner. Under sitt franska namn är druvan typisk för södra Rhône och vinerna från Medelhavet, framför allt vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Av grenache framställs först och främst röda viner, mer sällan även roséviner och vita viner. De röda vinerna är oftast mjuka och fruktiga med låg tanninhalt och en blekröd färg. Vid extremt klimat och lågt skördeuttag kan man även pressa grenache till koncentrerade viner som lagras väl.
Profilkort
- Artikelnr 675142
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2016
- Vinregion Rhone
- Vinområde södra Rhône
- Skyddat ursprung Châteauneuf-du-Pape
-
Druvsorter
80% Grenache
15% Mourvedre
5% Syrah - Serveringstemperatur 18 °C
- Alkoholhalt 14,5 % Vol.
- Restsötma 2,3 g/L
- Syrahalt 5,2 g/L
- Lagringspotential 2026
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare par A. Bessac à F 84700 Négociant -Éleveur à Châteauneuf-du-Pape (VSE) - France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt