(0 kundbetyg)

Sessantanni

2017Primitivo di Manduria DOC
329 kr
per flaska  438:67 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
Detta italienska rödvin från Apulien är ett av regionens bästa viner och kanske också Italiens bästa primitivo. Den unika tanninhalten ger vinet en djup karaktär. Bouqueten påminner om svarta vinbär, körsbär och björnbär. Aromer av choklad, muskot och vanilj präglar helhetsintrycket. Färgen är mörkt körsbärsröd. Det speciella med just det här vinet är den höga intensiteten, som gör att det stannar kvar länge i gommen. Från den 12 månader långa lagringen på träfat kommer diskreta rostade toner och en harmonisk karaktär. Vi rekommenderar att du serverar vinet tillsammans med tagliatelle med kaninsås, bistecca fiorentina eller orechiette med tomat- och ricottasås.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (5)

Utmärkelse

99 / 99 Poäng

för årgången 2017

Luca Maroni

Förklaring skala

Förklaring skala

Luca Maroni betygsätter viner enligt det 100-poängssystem som han själv utarbetat, där han i motsats till andra i normalt inte delar ut betyget 100 poäng. Här är kriterierna konsistens, balans och integritet viktiga. Med konsistens avser han en rikedom vad gäller färg och aromer samt en tät kropp. Med balans avser han en jämvikt mellan tanniner, syra, fruktsötma och eventuell bitterhet, och med integritet menar han hur väl druvsortens karaktär återspeglas i vinet.

Med detta som utgångspunkt anger han följande kvalitetsnivåer:

100 poäng: Delas inte ut med motiveringen: Vad skulle man då ge för betyg när vinet blir ännu bättre med åren?!

99–90 poäng: Imponerande, spektakulärt eller till och med exceptionellt vin

89–80 poäng: Mycket bra vin

79–70 poäng: Bra vin

Prisad av

Luca Maroni

Luca Maroni

Luca Maroni föddes i Rom 1961 och räknas som en av Italiens viktigaste vinkritiker och publicister. Hans fans ser honom som Italiens vinpåve. Han ger ut vinguiden ”Vini Italiani di Luca Maroni”, där han beskriver och betygsätter drygt 10 000 viner från ca 2 500 vingårdar – en motsvarighet till Gambero Rossos ”Vini d‘Italia”.

Dessutom publicerar han ett stort antal artiklar och böcker kring temat vin och han har också bevisat att han kan höja blicken utanför det egna området. Bland annat har han ägnat många sidor åt temat ”Leonardo da Vinci och vinet”. 

Luca Maroni betygsätter visserligen vinerna enligt 100-poängssystemet, men han tillämpar en egen, och av vissa något omstridd, tolkning. 

Utmärkelse

GOLD Medalje

för årgången 2017

Mundus Vini

Förklaring skala

   

Vinerna bedöms av en jury enligt det gängse 100-poängssystemet och ett genomsnittsvärde räknas ut. Detta ger en indelning i tre olika kvalitetskategorier som motsvarar de olika medaljerna enligt följande:

Minst 95 poäng: Stor guldmedalj

Minst 90 poäng: Guldmedalj

Minst 85 poäng: Silvermedalj

Eftersom endast max 40 % av vinerna belönas med en medalj kan genomsnittet per kategori bli högre när många viner ligger inom ett av medaljområdena.

Prisad av

Mundus Vini

  

”Mundus Vini” är en av världens största och mest inflytelserika vintävlingar. Sedan starten 2001 har antalet viner ökat lavinartat från år till år. ”Meininger Verlag”, hemmahörande i Neustadt utmed den tyska "Vinvägen" Weinstraße, har bildat en separat organisation för tävlingen.

Mundus Vini ägde ursprungligen rum en gång om året (i augusti), i Neustadts evenemangs- och konferenscenter Saalbau. Sedan 2014 anordnas ytterligare en Mundus Vini på samma ort (i februari). Dessutom har Mundus Vini fått en spin-off i form av ”Mundus Vini Biofach”, där endast ekologiska och biodynamiska viner medverkar.

Sammanlagt provas ca 11 000 viner varje år i de två Mundus Vini-evenemangen. Alla viner från samtliga vinregioner runtom i världen tillåts delta – oberoende av kvalitetsnivå – vilket innebär att även tidigare ”exotiska” vinländer som Cypern, Georgien och Brasilien kan vara representerade. 

Inför tävlingen provar ca 140 vinexperter från hela världen viner indelade i grupper om fem till sju vinprovare. De betygsätter vinerna enligt det gängse 100-poängssystemet.

De här betygen offentliggörs inte utan ligger till grund för medaljer. De överlämnas endast till dem som tävlar med vinet och gäller därmed nödvändigtvis inte för hela skörden av ett visst vin.

Utmärkelse

GOLD Medalje

för årgången 2017

Berliner Wein Trophy

Förklaring skala

 

Grand Gold: Exceptionellt vin

Guld: Mycket bra vin

Silver: Bra vin

Berliner Wein Trophy delar ut silver- och guldmedaljer samt ”Grand Gold” – Stor guldmedalj. Dessutom delas priser ut till tävlingens bästa viner inom olika kategorier. Vid tävlingens årliga vinterupplaga delas även ”Special Awards” ut till bl.a. de bästa producenterna inom en kategori.

Prisad av

Berliner Wein Trophy

Under beskydd av OIV (International Organisation of Vine and Wine) och UIOE (International Union of Oenologists) är Berliner Wein Trophy den största och viktigaste internationella vintävlingen. Namnkunniga domare från hela världen samlas och provar över 10 000 viner i februari och juli varje år. Endast 30 % av de provade vinerna belönas med ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj” eller ”Silvermedalj”. Dessutom delar man ut specialpriser till ”Bästa producent av stilla vin“, ”Bästa producent av mousserande vin”, ”Bästa kooperativ”, ”Bästa importör”, ”Bästa fackhandlare” och ”Bästa lågprishandlare”.

Tack vare att Berliner Wine Trophy äger rum två gånger per år hinner man prova ett mycket stort antal viner.

Utmärkelse

3 / 3 Glas

för årgången 2017

Gambero Rosso

Förklaring skala

Gambero Rossos bedömningssystem är enkelt och omfattar tre nivåer som visualiseras genom ett, två eller tre glas, där tre glas motsvarar den högsta nivån. Sedan 1988 har vissa tillfälliga förändringar och modifikationer skett, men få har behållits. Det är en stor ära att överhuvudtaget få vara med i den upplysta kretsen av glas-belönade viner. Nivåerna innebär:

Tre glas: Extraordinärt vin

Två glas: Mycket bra vin

Ett glas: Bra vin

Prisad av

Gambero Rosso

1988 gavs ”Röda räkan” – en ordagrann översättning av Gambero Rosso – ut för första gången. Därefter tog det inte lång tid innan verket, som utkommer en gång per år, blev den mest kända guiden för italienska viner. En anledning till detta är säkerligen att betygsystemet är mycket enkelt. Här använder man sig inte av en 100-gradig skala utan ”Bicchieri” (alltså glas). Och Gambero Rosso delar bara ut max tre glas.

Vinguiden ges även ut på flera andra språk, däribland engelska. Här ingår 2 000 vingårdar med närmare 25 000 viner – som valts ut bland 45 000 provade viner. Provningsteamet består av cirka 60 oberoende vinexperter och provningarna är naturligtvis blinda.

Endast 400 viner belönas varje år med det eftertraktade toppbetyget ”Tre Bicchieri” – på grund av det mer grovhuggna betygsystemet är det många fler än i andra betygsystems 100-gradiga skala. Därför har även billigare viner chansen att få ett toppbetyg i Gambero Rosso. Sedan 2011 finns det ett speciellt avsnitt för Tre-Bicchieri-viner under 15 euro – ett uttryck för redaktionens övertygelse att enastående viner inte måste vara dyra.

Utmärkelse

99 / 99 Poäng

för årgången 2015

Luca Maroni

Förklaring skala

Förklaring skala

Luca Maroni betygsätter viner enligt det 100-poängssystem som han själv utarbetat, där han i motsats till andra i normalt inte delar ut betyget 100 poäng. Här är kriterierna konsistens, balans och integritet viktiga. Med konsistens avser han en rikedom vad gäller färg och aromer samt en tät kropp. Med balans avser han en jämvikt mellan tanniner, syra, fruktsötma och eventuell bitterhet, och med integritet menar han hur väl druvsortens karaktär återspeglas i vinet.

Med detta som utgångspunkt anger han följande kvalitetsnivåer:

100 poäng: Delas inte ut med motiveringen: Vad skulle man då ge för betyg när vinet blir ännu bättre med åren?!

99–90 poäng: Imponerande, spektakulärt eller till och med exceptionellt vin

89–80 poäng: Mycket bra vin

79–70 poäng: Bra vin

Prisad av

Luca Maroni

Luca Maroni

Luca Maroni föddes i Rom 1961 och räknas som en av Italiens viktigaste vinkritiker och publicister. Hans fans ser honom som Italiens vinpåve. Han ger ut vinguiden ”Vini Italiani di Luca Maroni”, där han beskriver och betygsätter drygt 10 000 viner från ca 2 500 vingårdar – en motsvarighet till Gambero Rossos ”Vini d‘Italia”.

Dessutom publicerar han ett stort antal artiklar och böcker kring temat vin och han har också bevisat att han kan höja blicken utanför det egna området. Bland annat har han ägnat många sidor åt temat ”Leonardo da Vinci och vinet”. 

Luca Maroni betygsätter visserligen vinerna enligt 100-poängssystemet, men han tillämpar en egen, och av vissa något omstridd, tolkning. 

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om producenten

San Marzano

Apuliens mest betydelsefulla vineri

Om regionen

Apulien

Mellan Adriatiska och Joniska havet

Apulien ligger längst ner i söder, vid Adriatiska havet, och bildar klacken på den italienska stöveln. Här planterades vinstockar redan för 3 000 år sedan, och enligt diktaren Horatius råder det ”evig vår” i landskapet.

I Apulien är vintrarna milda och somrarna varma. Landskapet präglas av flacka kustregioner och ett lika flackt högland. I området längs Adriatiska havet odlas majoriteten av de druvsorter som förekommer i södra Italien. Klimatförutsättningarna bidrar till att rödvinsdruvorna dominerar, men de vita druvsorterna blir allt vanligare. Regionen kännetecknas av de inhemska druvsorterna och beskärningsmetoden alberello (gobelet på franska), som är perfekt för torra regioner som den här och har tillämpats sedan antiken. Resultatet är fristående vinbuskar som för tankarna till bonsaiträd. Den mycket hårda beskärningen gör att skördeuttaget blir lågt. Sedan en tid tillbaka har det rått en optimistisk stämning bland Apuliens vinodlare. Framför allt halvön Salento gläder sig åt den nyupptäckta potentialen hos inhemska druvsorter som negroamaro och primitivo.

Om druvsorten

Primitivo

Solkyssta viner från Apulien

Den italienska druvan primitivo står för mörkröda, kryddiga viner med hög alkoholhalt.
I Italien odlar man primitivo framför allt i Apulien, där druvan är tillåten i DOC-vinerna Fallerno di Massico, Gioia del Colle och Primitivo di Manduria. Lite rolig vinkuriosa för alla som vill känna till historien bakom sina viner: Rent genetiskt är primitivo så lik den kroatiska druvan tribidrag, den montenegrinska kratošija och den kaliforniska zinfandel, som länge ansågs vara ”uramerikansk”, att man har kommit fram till att de fyra är en och samma druvsort.

Profilkort

  • Artikelnr 768079
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2017
  • Vinregion Apulien
  • Skyddat ursprung di Manduria
  • Druvsorter 100% Primitivo
  • Serveringstemperatur 16 °C
  • Alkoholhalt 14,5 % Vol.
  • Restsocker 16,5 g/L
  • Syrahalt 6,7 g/L
  • Lagringspotential 2027
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Cantine San Marzano, San Marzano di S.G., Italy
  • Land Italien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Halvtorrt