Pulsato Primitivo di Manduria Vigne Vecchie
2019Primitivo di Manduria DOC, trälåda med 12 flaskorDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (3)
Utmärkelse
för årgången 2019
Falstaff
Prisad av
Falstaff - 5500473
Utmärkelse
för årgången 2019
Berliner Wein Trophy
Förklaring skala
Stor guldmedalj: Exceptionellt vin
Guldmedalj: Mycket bra vin
Silvermedalj: Bra vin
Bronsmedalj: Prisvärt vin
Prisad av
Berliner Wein Trophy
Under beskydd av OIV (International Organisation of Vine and Wine) och UIOE (International Union of Oenologists) är Berliner Wein Trophy den största och viktigaste internationella vintävlingen. Namnkunniga domare från hela världen samlas och provar över 10 000 viner i februari och juli varje år. Endast 30 % av de provade vinerna belönas med ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj” eller ”Silvermedalj”. Dessutom delar man ut specialpriser till ”Bästa producent av stilla vin“, ”Bästa producent av mousserande vin”, ”Bästa kooperativ”, ”Bästa importör”, ”Bästa fackhandlare” och ”Bästa lågprishandlare”.
Tack vare att Berliner Wine Trophy äger rum två gånger per år hinner man prova ett mycket stort antal viner.
Utmärkelse
för årgången 2019
Falstaff Wine Guide
Förklaring skala
Förklaring till skala
100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga
95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående
89–80 poäng: Mycket lyckade viner
79–70 poäng: Genomsnittliga viner
69–60 poäng: Viner under genomsnittet
59–50 poäng: Svaga viner, delvis bristfälliga
Prisad av
Falstaff
Falstaff
Den här tidskriften, som är lika populär bland vinälskare som bland finsmakare, grundades 1980 i Österrike. Det är Österrikes äldsta och idag även största vin- och gourmettidskrift. Sedan 2010 är familjen Rosam majoritetsägare och 2017 köpte en av VW:s före detta styrelsemedlemmar 23 % av andelarna.
Tidskriften fokuserar på vin, framför allt från Österrike, men även på gastronomiska trender och produkter inom mat och dryck samt kulinariska resor och nyöppnade restauranger och barer. Ända sedan starten har Falstaff varje år delat ut ett pris till österrikiska viner och publicerat resultatet i sin rödvinsguide.
Förlaget ger även ut tidskrifterna Falstaff Living, Falstaff Rezepte, Falstaff Gourmet im Schnee och Falstaff Opernball. Naturligtvis finns Falstaff även tillgängligt digitalt med både en hemsida och en omfångsrik vindatabas.
Vid sidan av tidskrifterna ger förlaget varje år ut en restaurangguide, två vinguider, en bar- och spritguide samt en caféguide.
Falstaff är i första hand en vin- och gourmettidskrift där vinexperter beskriver och betygsätter viner från främst Österrike, men även från många andra viktiga vinodlingsregioner runtom i världen. Bedömningen sker enligt Robert Parkers 100-poängssystem.
Sedan 2010 finns det också en tysk utgåva som fokuserar på vin och gastronomi i Tyskland, och sedan 2014 även en schweizisk utgåva inriktad på vin- och gastronomiscenen i Schweiz.
Apulien
Mellan Adriatiska och Joniska havet
Apulien ligger längst ner i söder, vid Adriatiska havet, och bildar klacken på den italienska stöveln. Här planterades vinstockar redan för 3 000 år sedan, och enligt diktaren Horatius råder det ”evig vår” i landskapet.
I Apulien är vintrarna milda och somrarna varma. Landskapet präglas av flacka kustregioner och ett lika flackt högland. I området längs Adriatiska havet odlas majoriteten av de druvsorter som förekommer i södra Italien. Klimatförutsättningarna bidrar till att rödvinsdruvorna dominerar, men de vita druvsorterna blir allt vanligare. Regionen kännetecknas av de inhemska druvsorterna och beskärningsmetoden alberello (gobelet på franska), som är perfekt för torra regioner som den här och har tillämpats sedan antiken. Resultatet är fristående vinbuskar som för tankarna till bonsaiträd. Den mycket hårda beskärningen gör att skördeuttaget blir lågt. Sedan en tid tillbaka har det rått en optimistisk stämning bland Apuliens vinodlare. Framför allt halvön Salento gläder sig åt den nyupptäckta potentialen hos inhemska druvsorter som negroamaro och primitivo.
Primitivo
Solkyssta viner från Apulien
Den italienska druvan primitivo står för mörkröda, kryddiga viner med hög alkoholhalt.
I Italien odlar man primitivo framför allt i Apulien, där druvan är tillåten i DOC-vinerna Fallerno di Massico, Gioia del Colle och Primitivo di Manduria. Lite rolig vinkuriosa för alla som vill känna till historien bakom sina viner: Rent genetiskt är primitivo så lik den kroatiska druvan tribidrag, den montenegrinska kratošija och den kaliforniska zinfandel, som länge ansågs vara ”uramerikansk”, att man har kommit fram till att de fyra är en och samma druvsort.
Profilkort
- Artikelnr 245785
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2019
- Vinregion Apulien
- Skyddat ursprung Primitivo di Manduria
- Druvsorter 100% Primitivo
- Serveringstemperatur 14 °C
- Alkoholhalt 14 % Vol.
- Restsocker 10 g/L
- Syrahalt 6 g/L
- Lagringspotential 2026
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Vertrieb durch: Hanseatisches Wein- und Sekt- Kontor Hawesko GmbH, D-22763 Hamburg, Imbottigliato da Cantolio S.C.A., Manduria, Italia
- Land Italien
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt