Beställ senast 08.12. (12.12. till Stockholm-, Malmö-, Göteborg- och Jönköpingområdet) så får du din leverans innan jul.

(0 kundbetyg)

Podere Brizio Rosso

2018Rosso di Montalcino DOC
179 kr
per flaska  238:67 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
Podere Brizio är en ekologisk Rosso di Montalcino som är fantastiskt balanserad, öppen och inbjudande. Rosso di Montalcino förenar mogen röd frukt från körsbär och vilda hallon med toner av piptobak och marsipan, lila blommor och undervegetation. Ett klart och elegant vin.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (1)

Utmärkelse

Auszeichnung von Robert Parker

91 / 100 Poäng

för årgången 2018

Robert Parker

Förklaring skala

Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:

100 poäng    Extraordinärt – ett ikonvin
 99–96 poäng    Exceptionellt
  95–90 poäng    Enastående
 89–80 poäng    Genomsnittligt till mycket bra

Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system. 

Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.

Prisad av

Robert Parker

Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.

På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.

Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.

2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Toscana

Det berömda Chiantivinets hemtrakter

Regionen Toscana är, tillsammans med Piemonte, Italiens viktigaste vinregion och ett av landets vackraste områden fullt av historia och kultur.

I Toscana breder cirka 64 000 hektar odlingar ut sig från Apenninerna till Tyrrenska kusten. Olivodlingar och stora skogar kompletterar bilden. Toscana är hemtrakt för sangiovesedruvan, som pressas till det världsberömda Chiantivinet. Sedan 1980-talet har sangiovese i kombination med internationella druvor bidragit till fenomenet supertoscanare. Dessutom utgör regionala kloner basen i Montalcinos Brunellovin samt Vino Nobile di Montepulciano. Även Vin santo kommer från Toscana.

Om druvsorten

Sangiovese

Toscanas viktigaste röda druva

Den röda druvan sangiovese stammar från Italien, där den är vanligt förekommande. Den spelar framför allt en viktig roll i Toscana.
Sangiovese är också känd under andra namn, däribland brunello, negrello och morellino. Druvan ger säkra skördar och är motståndskraftig mot torka. Karakteristiskt för druvan är att den mognar långsamt och sent. Sangioveseviner brukar inte vara särskilt kraftfulla i färgen, men de har hög alkoholhalt och mycket syra och tanniner. Lagringspotentialen är i regel utmärkt.

Profilkort

  • Artikelnr 552244
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2018
  • Vinregion Toscana
  • Vinområde Montalcino
  • Skyddat ursprung Montalcino
  • Druvsorter 100% Sangiovese
  • Eko-märkning DE-ÖKO-006
  • Eko-märkning IT-BIO -006
  • Serveringstemperatur 18 °C
  • Alkoholhalt 13,5 % Vol.
  • Lagringspotential 2028
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Soc.Agr. Podere Brizio SRL, 53024 Montalcino, Siena, Italia
  • Land Italien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt