Olivier Ravoire
2017Rasteau AOPDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (1)
Utmärkelse
för årgången 2017
The Wine Enthusiast
Förklaring skala
100–98 poäng: Absolut toppkvalitet
97–94 poäng: Häpnadsväckande, rekommenderas absolut
93–90 poäng: Utsökt kvalitet
89–87 poäng: Mycket bra kvalitet och rekommenderas
86–83 poäng: Bra kvalitet, vardagsvin
82–80 poäng: Dugligt, okomplicerat vin
Prisad av
The Wine Enthusiast
Tidskriften ”The Wine Enthusiast” lösgjorde sig 1988 som självständig tidskrift från ”Wine Enthusiast Companies”, som grundades 1979. Tidskriften utkommer 14 gånger om året och räknas idag, med sina ca 800 000 läsare runtom i världen, till en av världens mest lästa fackpublikationer på temat vin jämte ”Wine Spectator” och ”Wine Advocate”.
Tidskriften är fortfarande hemmahörande i Valhalla, USA, och fokuserar främst på vin och sprit, men berör även andra aspekter av livets goda och livsstil, t.ex. mat, restauranger och resor.
Dessutom anordnar tidskriften vinprovningar och evenemang för handlare och journalister. Vinprovningarna och bedömningarna genomförs av namnkunniga vinexperter. På så vis har man lyckats bygga upp en enorm vindatabas med beskrivningar och betyg på långt över 100 000 viner. Utöver det delar Wine Enthusiast ut utmärkelser i sin ”Wine Star Awards”.
Den efterlängtade årsbästalistan ”Top 100” innehåller årets bästa och mest uppseendeväckande viner. Här handlar det inte bara om poäng, utan även om betyg i relation till priset. Därför kan ett vin med 94 poäng ligga långt över ett vin med 97 eller 98 poäng. Med jämna mellanrum ger man även ut listan ”Best Buys”.
I övrigt bedömer Wine Enthusiast enligt det gängse 100-poängssystemet, men endast viner från 80 poäng och uppåt omnämns i tidskriften.
Provence
Hemtrakt för soldränkta viner
Vinregionen Provence står framför allt för roséviner. Här framställs över 80 procent av den årliga genomsnittsproduktionen på 900 000 hektoliter.
I Provence, Frankrikes äldsta vinodlingsområde, planterades de första vinstockarna av grekiska bosättare redan på 500-talet före vår tideräkning. Under de efterföljande tidsperioderna förde andra folkgrupper med sig nya druvsorter. På 1800-talet utplånades vinodlingen i Provence nästan helt och hållet på grund av vinlusens framfart. Omkring år 1950 blev dock vinerna från Provence åter igen kända utanför Frankrikes gränser tack vare turistströmmen till franska Rivieran. Idag finns det sammanlagt nio regionala och lokala AOC-områden mellan Avignon och Nice.
Grenache
Söderns kryddiga och mjuka druva
Grenache är en mycket gammal och vanligt förekommande druva. Den är känd under många namn beroende på vinregion, men oavsett om den odlas i Spanien, Italien, Frankrike eller på Sardinien handlar det alltid om samma, omisskännliga druva.
Grenachedruvan stammar troligtvis från Spanien, där den odlas under namnet garnacha och gärna blandas med tempranillo för att framställa riojaviner. Under sitt franska namn är druvan typisk för södra Rhône och vinerna från Medelhavet, framför allt vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Av grenache framställs först och främst röda viner, mer sällan även roséviner och vita viner. De röda vinerna är oftast mjuka och fruktiga med låg tanninhalt och en blekröd färg. Vid extremt klimat och lågt skördeuttag kan man även pressa grenache till koncentrerade viner som lagras väl.
Profilkort
- Artikelnr 478690
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2017
- Vinregion Provence
- Skyddat ursprung Rasteau
-
Druvsorter
70% Grenache
25% Syrah
5% Mourvedre - Serveringstemperatur 16 °C
- Alkoholhalt 14,5 % Vol.
- Restsötma 2,9 g/L
- Syrahalt 4,39 g/L
- Lagringspotential 2027
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare Ravoire & Fil - F13300 Salon de Provence - France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt