(0 kundbetyg)

Guigal Saint-Joseph

2019Saint-Joseph AOP
289 kr
per flaska  385:33 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
Guigals röda Saint-Joseph från gamla vinstockar utstrålar stor charm och årgången 2014 är mycket lyckad. Syrahdruvorna levererar 100 % Saint-Joseph-stil med svart, saftig frukt, köttiga och jordiga toner, vitpeppar, sött trä, viol och tobak. Vinet har lagrats på ekfat i två år och tillhör de Guigal-viner som kan drickas unga. Texturen i gommen är underbar med en tydlig syra. Det samlade intrycket är stor elegans och drickglädje.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (2)

Utmärkelse

Auszeichnung von Robert Parker

91 / 100 Poäng

för årgången 2019

Robert Parker

Förklaring skala

Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:

100 poäng    Extraordinärt – ett ikonvin
 99–96 poäng    Exceptionellt
  95–90 poäng    Enastående
 89–80 poäng    Genomsnittligt till mycket bra

Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system. 

Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.

Prisad av

Robert Parker

Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.

På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.

Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.

2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

91 / 100 Poäng

för årgången 2019

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Rhone

På sluttningarna vid Rhône

Vinodlingsområdet Côtes du Rhône sträcker sig cirka 200 km längs Rhôneflodens båda stränder, från Vienne till Avignon.

Här i Rhône har vinstockarna frodats i drygt 2400 år. Det var troligen grekiska bosättare som förde med sig vinet till Rhôneflodens stränder. Idag odlas 21 druvsorter på den drygt 61 000 hektar stora odlingsytan mellan Lyon och Medelhavet. Dessa pressas varje år till över 2,5 miljoner hektoliter vin. Av tradition utgörs majoriteten av vinstockarna av grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault, counoise (moustardier), muscardin, piquepoul noir och terret noir. Vita rhôneviner framställs av grenache blanc, clairette blanche, marsanne, roussanne, bourboulenc, viognier, ugni och piquepoul blanc.

Om druvsorten

Syrah

Mörk, kryddig, mångfacetterad och med stor potential

Med över 67 000 hektar odlingsyta är syrah en av Frankrikes viktigaste rödvinsdruvor, och globalt sett är den en av de ädlaste druvorna.
I Frankrike hittar man den framför allt i norra Rhônedalen, men den odlas även i Spanien för att användas till såväl druvrena viner som cuvéer. Den är även vanligt förekommande i den nya världen – i synnerhet i Australien, Argentina och Sydafrika. Syrahviner har en omisskännlig arom av vinbär med nyanser av plommon, viol och björnbär. De kraftfulla tanninerna ger en enorm lagringspotential och gör att vinet passar utsökt till kraftfulla maträtter.

Profilkort

  • Artikelnr 516923
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2019
  • Vinregion Rhone
  • Vinområde norra Rhône
  • Skyddat ursprung Saint-Joseph
  • Druvsorter 100% Syrah
  • Serveringstemperatur 16 °C
  • Alkoholhalt 14,5 % Vol.
  • Syrahalt 3,4 g/L
  • Lagringspotential 2029
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare E. Guigal, Château d'Ampuis, 69420 Ampuis, France
  • Land Frankrike
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt