Guigal Crozes-Hermitage Rouge
2020Crozes-Hermitage AOPDenna artikeln finns även i setet
Utmärkelser för detta vin (2)
Utmärkelse
för årgången 2020
James Suckling
Förklaring skala
James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:
100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.
90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.
Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.
Prisad av
James Suckling
James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.
Utmärkelse
för årgången 2020
Jeb Dunnuck
Förklaring skala
Förklaring skala
100-poängssystemet, förklarat enligt Dunnucks unika stil: kortfattat, exakt och samtidigt ledigt:
100–96 Bättre finns inte
95–90 Enastående viner
89–85 Mycket bra till bra
84–80 Bra till ganska bra
79–50 Enkla till odrickbara
Prisad av
Jeb Dunnuck
I likhet med många andra professionella vinkritiker kommer Jeb Dunnuck från en annan yrkesbana. Under sin tid som flygingenjör stötte han för första gången på europeiska viner – och det dröjde inte länge förrän han fastnat för dem. I synnerhet Rhônedalens viner. 2008 gav han för första gången ut ”The Rhône Report”, ett mycket hyllat nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. När han 2013 blev en del av Robert Parkers ”Wine Advocate”-team, övergav han sitt tidigare yrke för att istället bli professionell vinkritiker på heltid. Hos Advocate arbetade Dunnuck sedan snabbt upp ett rykte kring sig som en yngre kopia av Robert Parker. Som en följd av detta utsågs han till ledande kritiker för Kalifornien, Washington State och Sydfrankrike. 2017 lämnade Dunnuck ”Wine Advocate” för att istället lansera sin egen webbplattform.
Precis som sin mentor Parker har han nolltolerans när det gäller reklam och framhåller uttryckligen att hans omdömen är fullständigt oberoende. Han provar och betygsätter alltid viner i samma stil och/eller på samma druva och använder sig av det klassiska 100-poängssystemet. Han lägger stor vikt vid att en bedömning per definition är subjektiv. Därför säger enskilda bedömningar ingenting utanför sin kontext.
Rhone
På sluttningarna vid Rhône
Vinodlingsområdet Côtes du Rhône sträcker sig cirka 200 km längs Rhôneflodens båda stränder, från Vienne till Avignon.
Här i Rhône har vinstockarna frodats i drygt 2400 år. Det var troligen grekiska bosättare som förde med sig vinet till Rhôneflodens stränder. Idag odlas 21 druvsorter på den drygt 61 000 hektar stora odlingsytan mellan Lyon och Medelhavet. Dessa pressas varje år till över 2,5 miljoner hektoliter vin. Av tradition utgörs majoriteten av vinstockarna av grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault, counoise (moustardier), muscardin, piquepoul noir och terret noir. Vita rhôneviner framställs av grenache blanc, clairette blanche, marsanne, roussanne, bourboulenc, viognier, ugni och piquepoul blanc.
Syrah
Mörk, kryddig, mångfacetterad och med stor potential
Med över 67 000 hektar odlingsyta är syrah en av Frankrikes viktigaste rödvinsdruvor, och globalt sett är den en av de ädlaste druvorna.
I Frankrike hittar man den framför allt i norra Rhônedalen, men den odlas även i Spanien för att användas till såväl druvrena viner som cuvéer. Den är även vanligt förekommande i den nya världen – i synnerhet i Australien, Argentina och Sydafrika. Syrahviner har en omisskännlig arom av vinbär med nyanser av plommon, viol och björnbär. De kraftfulla tanninerna ger en enorm lagringspotential och gör att vinet passar utsökt till kraftfulla maträtter.
Profilkort
- Artikelnr 549214
- Beteckning vin
- Vintyp Rött vin
- Årgång 2020
- Vinregion Rhone
- Vinområde norra Rhône
- Skyddat ursprung Crozes Hermitage
- Druvsorter 100% Syrah
- Serveringstemperatur 16 °C
- Alkoholhalt 13,5 % Vol.
- Syrahalt 3,1 g/L
- Lagringspotential 2030
- Typ av kork Naturkork
- Allergier innehåller sulfiter
- Adress producent/påfyllare E. Guigal, Château d'Ampuis, Rhône, France
- Land Frankrike
- Volym 0,75 L
- Smak Torrt