Uppgradera din webbläsare för bästa möjliga webbläsarupplevelse

Det verkar som om du använder en webbläsare som inte stöds. Microsoft uppdaterar inte längre Internet Explorer. Försäkra dig om att du använder en webbläsare som stöds för att få den fullständiga upplevelsen.

(0 kundbetyg)

2019 Dr. Loosen Rotschiefer Riesling Trocken, Mosel

2019Trocken, Mosel
129 kr
per flaska  172 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
Den järnhaltiga röda skifferjorden är unik för Mosel och ger vinerna en något mjukare, tätare mineralitet. Det här vinet från rieslingmästaren Ernst Loosen bjuder på aromer som för tankarna till grapefrukt och röda frukter, och i doften framträder passionsfrukt, svarta vinbär och röda äpplen. De noggrant utvalda druvorna har skördats för hand från branta sluttningar.

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (1)

Utmärkelse

null / 20 druvor

för årgången 2019

Gault & Millau

Förklaring skala

100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga

95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående

89–80 poäng: Mycket lyckade viner

79–70 poäng: Genomsnittliga viner 

69–60 poäng: Viner under genomsnittet

59–50 poäng: Svaga viner, delvis bristfälliga

Vingårdar betygsätts med hjälp av vindruvor:

Fem vindruvor betyder världsklass, fyra vindruvor tilldelas Tysklands bästa vingårdar, en vindruva beskriver en vingård som levererar tillförlitlig kvalitet.

Prisad av

Gault & Millau

Restaurangguiden som brukar kallas ”Gault Millau”, men vars korrekta namn är ”Gault & Millau”, var från början en fransk restaurangguide som gavs ut av namngivarna Henri Gault och Christian Millau. 1982 kom den första schweiziska utgåvan och 1983 även för Tyskland.

Gault Millau är jämte ”Guide Michelin” Europas viktigaste restaurangguide. En skillnad jämfört med Guide Michelin är dock att Gault Millau gräver djupare, diskuterar restauranger och delar ut kockmössor till restauranger förutom att ge poäng. 

Henri Gault lämnade Gault Millau 1986 och idag är det ett förvaltningsbolag som ger ut verket varje år. 

Sedan 1993 utkommer även en tysk vinguide varje år under namnet Gault Millau. Chefredaktörer var under lång tid journalisten Joel Payne (fram till 2016) samt den berömde vinmakaren från Nahe Armin Diel (fram till 2009). 

Sedan 2017 är det vinexperten Britta Wiegelmann som leder arbetet med vinguiden. I teamet av vinprovare ingår välrenommerade experter som t.ex. sommelieren Natalie Lumpp och Janek Schumann, som tilldelats titeln Master of Wine.

I varje utgåva presenteras och diskuteras nästan 1 000 vingårdar och ca 11 000 viner. Vinerna betygsätts utifrån det välkända 100-poängssystemet. Vingårdarna tilldelas en till fem vindruvor, där fem vindruvor motsvarar absolut toppklass. Hittills har knappt 20 vingårdar förärats det betyget. 

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Mosel

Lätta viner med kryddighet från skiffer

Vid floden Mosel samt bifloderna Saar och Ruwer ligger Tysklands äldsta vinområde.

Vinområdet vid floden Mosel präglas av branta sluttningar med skifferjord och av rieslingdruvan, som har perfekta förutsättningarna här. 60 % av Mosels odlingsyta utgörs av riesling. Vinbergen är oftast branta, förutom i delregionen Obermosel, där jordmånen präglas av musselkalk. Landskapets unika karaktär visar sig även i vinerna, världsberömda främst tack vare de restsöta och söta rieslingviner som gjort begreppet Moselriesling känt över hela världen.

Om druvsorten

Riesling

Variationsrika viner

Den vita druvan riesling stammar troligen från Tyskland. Idag förekommer den dock även i Alsace, Österrike och den nya världen.
Rieslingdruvor odlas i näst intill alla vinländer runtom i världen. På grund av rieslingvinernas långa hållbarhet och stora finess kallas druvan, som räknas till ”Cépages nobles” – världens ädlaste druvor – även ”vit cabernet sauvignon”. Riesling trivs bäst i relativt svala zoner, där druvan frodas i skiffer- och stenjord på soldränkta, branta sluttningar.

Profilkort

 • Artikelnr 197493
 • Beteckning vin
 • Vintyp Vitt vin
 • Årgång 2019
 • Vinregion Mosel
 • Skyddat ursprung Mosel
 • Druvsorter 100% Riesling
 • Serveringstemperatur 9 °C
 • Alkoholhalt 12 % Vol.
 • Lagringspotential 2024
 • Typ av kork Skruvkork
 • Allergier innehåller sulfiter
 • Adress producent/påfyllare Weingut Dr. Loosen, D - 54470 Bernkastel
 • Land Tyskland
 • Volym 0,75 L
 • Smak Torrt