Beställ senast 08.12. (12.12. till Stockholm-, Malmö-, Göteborg- och Jönköpingområdet) så får du din leverans innan jul.

(0 kundbetyg)

Alta Mora Etna Rosso

2018Etna Rosso DOC
179 kr
per flaska  238:67 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
Det här härligt vitala och friska rödvinet är ett av Siciliens bästa. Smaken är mycket fin och lätt, och tack vare tanninhalten är vinet både mångfacetterat och färgintensivt. Etna DOC har en doft som för tankarna till söta körsbär och skogsbär. Efter 8 månaders lagring på ekfat är smaken smidig med diskreta rostade toner. Ett vin för festliga tillfällen som serveras vid 10 °C till grillad kyckling, Pollo alla Diavola eller fasan. Utsökt lagringspotential.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (4)

Utmärkelse

Auszeichnung von Robert Parker

92 / 100 Poäng

för årgången 2017

Robert Parker

Förklaring skala

Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:

100 poäng    Extraordinärt – ett ikonvin
 99–96 poäng    Exceptionellt
  95–90 poäng    Enastående
 89–80 poäng    Genomsnittligt till mycket bra

Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system. 

Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.

Prisad av

Robert Parker

Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.

På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.

Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.

2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

92 / 100 Poäng

för årgången 2017

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Utmärkelse

92 / 100 Poäng

för årgången 2017

Jeb Dunnuck

Förklaring skala

Förklaring skala

100-poängssystemet, förklarat enligt Dunnucks unika stil: kortfattat, exakt och samtidigt ledigt:

100–96    Bättre finns inte
95–90    Enastående viner
89–85    Mycket bra till bra
84–80    Bra till ganska bra
79–50    Enkla till odrickbara

Prisad av

Jeb Dunnuck

I likhet med många andra professionella vinkritiker kommer Jeb Dunnuck från en annan yrkesbana. Under sin tid som flygingenjör stötte han för första gången på europeiska viner – och det dröjde inte länge förrän han fastnat för dem. I synnerhet Rhônedalens viner. 2008 gav han för första gången ut ”The Rhône Report”, ett mycket hyllat nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. När han 2013 blev en del av Robert Parkers ”Wine Advocate”-team, övergav han sitt tidigare yrke för att istället bli professionell vinkritiker på heltid. Hos Advocate arbetade Dunnuck sedan snabbt upp ett rykte kring sig som en yngre kopia av Robert Parker. Som en följd av detta utsågs han till ledande kritiker för Kalifornien, Washington State och Sydfrankrike. 2017 lämnade Dunnuck ”Wine Advocate” för att istället lansera sin egen webbplattform.

Precis som sin mentor Parker har han nolltolerans när det gäller reklam och framhåller uttryckligen att hans omdömen är fullständigt oberoende. Han provar och betygsätter alltid viner i samma stil och/eller på samma druva och använder sig av det klassiska 100-poängssystemet. Han lägger stor vikt vid att en bedömning per definition är subjektiv. Därför säger enskilda bedömningar ingenting utanför sin kontext.

Utmärkelse

Auszeichnung von The Wine Spectator

91 / 100 Poäng

för årgången 2017

The Wine Spectator

Förklaring skala

Wine Spectator använder det i vinvärlden brett etablerade 100-poängssystemet. Den nedre gränsen för när tidskriften anser ett vin vara ”drickbart”, börjar vid 75 poäng:

100–95 poäng    Klassiskt – ett stort vin
  94–90 poäng    Utmärkt
  89–85 poäng    Mycket bra
  84–80 poäng     Bra

Prisad av

The Wine Spectator

”Wine Spectator” är jämte ”Wine Advocate” och ”Decanter” den internationella vinvärldens viktigaste publikation. Tidskriften grundades 1976 av Bob Morrisey och lyckades under lång tid anlita namnkunniga vinexperter som exempelvis James Suckling, som skrev och betygsatte för Wine Spectator fram till 2010.

Varje nummer innehåller artiklar, vinbeskrivningar och vinbetyg av mellan 400 till 1 000 viner. Dessutom har tidskriften infört en restaurangutmärkelse och var inblandad i upprepningen av den legendariska ”Parisprovningen” 1986.

Lika legendarisk är den årliga ”Wine Experience”, en vinmässa i New York med provningar, presentationer, seminarier och vinmakarmiddagar. 2017 kom 5 000 besökare för att prova 256 viner.

Förutom bedömningarna och betygsättningarna av vinerna – inklusive ”Highly recommended” – har man ytterligare en kategori: ”Best Value for Money”. Runt årsskiftet presenteras även en ”Top 100” för året.

Wine Spectator driver även en stiftelse för utbildning inom vin, mat och livets goda. 

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Sicilien

Inte bara berömd för nero d’avola

Med sin odlingsyta på 165 000 hektar utgör den här medelhavsön Italiens största vinregion som har en framstående plats även globalt sett.

Sicilien är Medelhavets största ö och här finns en fascinerande mångfald av landskap, kultur och vin. Tidigare koncentrerade man sig på internationella druvsorter eftersom de var lättare att sälja, men på senare tid har de inhemska druvorna fått en renässans. Detta har bland annat inneburit att den röda druvan nero d’avola, som under många år endast användes till anonyma dussinviner, nu har blivit något av ett flaggskepp för ön. Till Siciliens världsberömda vitvinsdruvor räknas inzolia, grillo, catarratto och carricante.

Om druvsorten

Profilkort

  • Artikelnr 352204
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2018
  • Vinregion Sicilien
  • Skyddat ursprung Etna
  • Druvsorter 100% Nerello Mascalese
  • Serveringstemperatur 10 °C
  • Alkoholhalt 13 % Vol.
  • Lagringspotential 2036
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Imbottigliato dal Viticoltore Cusumano S.R.L. Soc. Agricola - Partinco (PA) in Contrada Verzella Castiglione di Sicilia (CT) - Italia
  • Land Italien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt