(4 kundbetyg)

Ottosoldi Gavi

2021Gavi DOCG
169 kr
per flaska  225:33 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
i lager
Om produkten
Vingårdens historia började för drygt 100 år sedan med en äldre herre och ett startkapital på några få slantar. På senare tid har den i Piemonte legendariska familjen Moccagatta format egendomen till en av de bästa Gavi-producenterna, vilket märks tydligt på det här fruktiga och friska vinet.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (5)

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

92 / 100 Poäng

för årgången 2021

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Utmärkelse

Auszeichnung von Jancis Robinson

17 / 20 Poäng

för årgången 2020

Jancis Robinson

Förklaring skala

Förklaring skala

 

20 poäng    Verkligen exceptionellt
19 poäng    Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng    Snäppet mer än utmärkt
17 poäng    Utmärkt (superior)
16 poäng    Distinkt (distinguished)
15 poäng    Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng    Dödstrist (deadly dull)
13 poäng    Närmast defekt
12 poäng    Defekt eller obalanserat

Prisad av

Jancis Robinson

Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.

I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

93 / 100 Poäng

för årgången 2018

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

92 / 100 Poäng

för årgången 2016

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Utmärkelse

88 / 100 Poäng

för årgången 2016

The Wine Spectator

Förklaring skala

Wine Spectator använder det i vinvärlden brett etablerade 100-poängssystemet. Den nedre gränsen för när tidskriften anser ett vin vara ”drickbart”, börjar vid 75 poäng:

100–95 poäng    Klassiskt – ett stort vin
  94–90 poäng    Utmärkt
  89–85 poäng    Mycket bra
  84–80 poäng     Bra

Prisad av

The Wine Spectator

”Wine Spectator” är jämte ”Wine Advocate” och ”Decanter” den internationella vinvärldens viktigaste publikation. Tidskriften grundades 1976 av Bob Morrisey och lyckades under lång tid anlita namnkunniga vinexperter som exempelvis James Suckling, som skrev och betygsatte för Wine Spectator fram till 2010.

Varje nummer innehåller artiklar, vinbeskrivningar och vinbetyg av mellan 400 till 1 000 viner. Dessutom har tidskriften infört en restaurangutmärkelse och var inblandad i upprepningen av den legendariska ”Parisprovningen” 1986.

Lika legendarisk är den årliga ”Wine Experience”, en vinmässa i New York med provningar, presentationer, seminarier och vinmakarmiddagar. 2017 kom 5 000 besökare för att prova 256 viner.

Förutom bedömningarna och betygsättningarna av vinerna – inklusive ”Highly recommended” – har man ytterligare en kategori: ”Best Value for Money”. Runt årsskiftet presenteras även en ”Top 100” för året.

Wine Spectator driver även en stiftelse för utbildning inom vin, mat och livets goda. 

Kundomdömen (4)

Genomsnittligt kundbetyg

4 Omdömen Betygsätt

Perfekt vitt vin (till årgång 2018)

Ett gott vin som passar väl till fisk o skaldjur

Gott vin (till årgång 2018)

Gott vin med frisk smak passar till fisk och skaldjur men även till ost och kex

Godaste vita vinet jag prövat (till årgång 2017)

Smakrikt vin som passar bra både före under och efter måltiden. Lång eftersmak. Prisvärt, min favorit.

Underbart gott vin (till årgång 2017)

Fräsht och mycket gott vitt vin. Fanns med i ett vinpaket med blandade vinflaskor. Beställde därefter fler av detta mumsiga vin.
Om regionen

Piemonte

Nebbiolodruvans hemtrakter

Från Piemonte kommer idag ett flertal enastående viner. Allra mest imponerar de torra nebbiolovinerna Barolo och Barbaresco. Här finns också kryddiga barberaviner, intensivt doftande dolcettoviner, Gaviviner samt från Astiregionen även mousserande vitt vin framställt på den aromatiska moscatodruvan.

I Piemonte finns det en rik kulinarisk tradition som är norra Italiens motsvarighet till söderns pizzakultur. Basen i det här köket är polenta och färsk pasta, kombinerat med vacker dukning. Från Piemonte kommer tryffel, en oändlig variation av ostar, nötter, fint nötkött och ett flertal vilträtter. Och naturligtvis finns det passande viner till maten: Framför allt de mäktiga rödvinerna Barolo och Barbaresco, men även dolcettoviner och de vita vinerna från Gavi och Roero. Tack vare att det italienska kungahuset Savojen ägde mark här och bedrev vingårdar, blev ”deras” vin Barolo också kungarnas vin – och kungen av italienska viner.

Om druvsorten

Profilkort

  • Artikelnr 680165
  • Beteckning vin
  • Vintyp Vitt vin
  • Årgång 2021
  • Vinregion Piemonte
  • Vinområde Gavi
  • Skyddat ursprung Gavi
  • Druvsorter 100% Cortese
  • Eko-märkning DE-ÖKO-006
  • Eko-märkning IT-BIO-015
  • Serveringstemperatur 10 °C
  • Alkoholhalt 13 % Vol.
  • Lagringspotential 2026
  • Typ av kork Plastkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Ottosoldi s.a.r.l., Torino - Italia - nelle cantine di Gavi
  • Land Italien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt