(5 kundbetyg)

Doppio Passo Primitivo

2021Salento IGT
129 kr
per flaska  172 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
i lager
Om produkten
De handplockade primitivodruvorna till detta vin har utvecklat sina aromer på den solkyssta halvön Salento vid den italienska stövelklacken. Efter den första jäsningen tillsätts en mängd torkade druvor som får vinet att jäsa en andra gång. Det här ”dubbelsteget” – doppio passo – ger vinet dess intensiva färg, djupa smak och fina fruktsötma. Det är mjukt, fylligt och kompakt!
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Kundomdömen (5)

Genomsnittligt kundbetyg

5 Omdömen Betygsätt
5 Stjärnor
 
(5)
4 Stjärnor
 
(0)
3 Stjärnor
 
(0)
2 Stjärnor
 
(0)
1 Stjärnor
 
(0)

Fantastiskt gott (till årgång 2019)

Ett av de mest prisvärda viner. Riktigt smakrikt med bra djup. En mängd olika intryck i gommen. Har serverat lamm till och det blir en fantastisk kombination.

Dubbelt upp (till årgång 2016)

Ett jättegott vin som passar utmärkt till pastarätter.

Fylligt (till årgång 2016)

Bra och gott matvin

Ett härligt runt vin! (till årgång 2016)

Fruktigt, mjukt och fylligt.

Wow! (till årgång 2016)

Ett utsökt vin, väldigt gott!
Om regionen

Apulien

Mellan Adriatiska och Joniska havet

Apulien ligger längst ner i söder, vid Adriatiska havet, och bildar klacken på den italienska stöveln. Här planterades vinstockar redan för 3 000 år sedan, och enligt diktaren Horatius råder det ”evig vår” i landskapet.

I Apulien är vintrarna milda och somrarna varma. Landskapet präglas av flacka kustregioner och ett lika flackt högland. I området längs Adriatiska havet odlas majoriteten av de druvsorter som förekommer i södra Italien. Klimatförutsättningarna bidrar till att rödvinsdruvorna dominerar, men de vita druvsorterna blir allt vanligare. Regionen kännetecknas av de inhemska druvsorterna och beskärningsmetoden alberello (gobelet på franska), som är perfekt för torra regioner som den här och har tillämpats sedan antiken. Resultatet är fristående vinbuskar som för tankarna till bonsaiträd. Den mycket hårda beskärningen gör att skördeuttaget blir lågt. Sedan en tid tillbaka har det rått en optimistisk stämning bland Apuliens vinodlare. Framför allt halvön Salento gläder sig åt den nyupptäckta potentialen hos inhemska druvsorter som negroamaro och primitivo.

Om druvsorten

Primitivo

Solkyssta viner från Apulien

Den italienska druvan primitivo står för mörkröda, kryddiga viner med hög alkoholhalt.
I Italien odlar man primitivo framför allt i Apulien, där druvan är tillåten i DOC-vinerna Fallerno di Massico, Gioia del Colle och Primitivo di Manduria. Lite rolig vinkuriosa för alla som vill känna till historien bakom sina viner: Rent genetiskt är primitivo så lik den kroatiska druvan tribidrag, den montenegrinska kratošija och den kaliforniska zinfandel, som länge ansågs vara ”uramerikansk”, att man har kommit fram till att de fyra är en och samma druvsort.

Profilkort

  • Artikelnr 160380
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2021
  • Vinregion Apulien
  • Skyddat ursprung Salento
  • Druvsorter 100% Primitivo
  • Serveringstemperatur 16 °C
  • Alkoholhalt 13 % Vol.
  • Restsocker 16,8 g/L
  • Syrahalt 5,9 g/L
  • Lagringspotential 2026
  • Typ av kork Presskork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Casa Vinicola Botter Carlo & C. S.P.A. - 30020 Fossalta di Piave -Italia
  • Land Italien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Halvtorrt