(12 kundbetyg)

Dieci Primitivo Appassimento

2023Puglia IGP
139 kr
per flaska  185:33 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
i lager
Om produkten
Dieci är ett exklusivt vin som framställts med appassimento metoden. Det är intensivt aromatiskt med mörka bär, saftiga plommon och mörk choklad. I den mjuka, runda smaken ryms både sötma och kraft. Ett underbart fylligt, friskt och runt vin. Perfekt att dricka som det är under en kväll framför brasan.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (1)

Utmärkelse

Auszeichnung von Berliner Wein Trophy

GOLD Medalje

för årgången 2018

Berliner Wein Trophy

Förklaring skala

 

Grand Gold: Exceptionellt vin

Guld: Mycket bra vin

Silver: Bra vin

Berliner Wein Trophy delar ut silver- och guldmedaljer samt ”Grand Gold” – Stor guldmedalj. Dessutom delas priser ut till tävlingens bästa viner inom olika kategorier. Vid tävlingens årliga vinterupplaga delas även ”Special Awards” ut till bl.a. de bästa producenterna inom en kategori.

Prisad av

Berliner Wein Trophy

Under beskydd av OIV (International Organisation of Vine and Wine) och UIOE (International Union of Oenologists) är Berliner Wein Trophy den största och viktigaste internationella vintävlingen. Namnkunniga domare från hela världen samlas och provar över 10 000 viner i februari och juli varje år. Endast 30 % av de provade vinerna belönas med ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj” eller ”Silvermedalj”. Dessutom delar man ut specialpriser till ”Bästa producent av stilla vin“, ”Bästa producent av mousserande vin”, ”Bästa kooperativ”, ”Bästa importör”, ”Bästa fackhandlare” och ”Bästa lågprishandlare”.

Tack vare att Berliner Wine Trophy äger rum två gånger per år hinner man prova ett mycket stort antal viner.

Kundomdömen (12)

Genomsnittligt kundbetyg

12 Omdömen Betygsätt
5 Stjärnor
 
(12)
4 Stjärnor
 
(0)
3 Stjärnor
 
(0)
2 Stjärnor
 
(0)
1 Stjärnor
 
(0)

Fin fint! (till årgång 2020)

Lent och fint med mycket smak och stor kropp. Bland de godaste jag druckit. Endast Sessantina år 2018 var möjligen bättre.

Bra vin (till årgång 2020)

Riktigt gott! (till årgång 2018)

Detta vin kommer jag att köpa igen!

Dieci mmm (till årgång 2018)

Ett riktigt toppenvin

Mycket gott vin! (till årgång 2018)

Mycket bra sällskapsvin!

Grym bra (till årgång 2018)

Mycke bra vin, bland de bättre i prisklassen

Stor smak av Italien (till årgång 2018)

Appassimento är ett fantastiskt vin. Stor och bred smak som för oss passar till både viltkött och ugnsbakade fiskar, t.ex. lax och gös

Prisvärt! (till årgång 2018)

Ett mycket gott och smakrikt vin.

Vårt favorit vin (till årgång 2018)

Fantastiskt solo vin blev vårt favorit vin direkt

Favorit (till årgång 2018)

Ett vin med många smaker som har blivit något av en favorit i vår familj. Rekommenderas varmt.
Om regionen

Apulien

Mellan Adriatiska och Joniska havet

Apulien ligger längst ner i söder, vid Adriatiska havet, och bildar klacken på den italienska stöveln. Här planterades vinstockar redan för 3 000 år sedan, och enligt diktaren Horatius råder det ”evig vår” i landskapet.

I Apulien är vintrarna milda och somrarna varma. Landskapet präglas av flacka kustregioner och ett lika flackt högland. I området längs Adriatiska havet odlas majoriteten av de druvsorter som förekommer i södra Italien. Klimatförutsättningarna bidrar till att rödvinsdruvorna dominerar, men de vita druvsorterna blir allt vanligare. Regionen kännetecknas av de inhemska druvsorterna och beskärningsmetoden alberello (gobelet på franska), som är perfekt för torra regioner som den här och har tillämpats sedan antiken. Resultatet är fristående vinbuskar som för tankarna till bonsaiträd. Den mycket hårda beskärningen gör att skördeuttaget blir lågt. Sedan en tid tillbaka har det rått en optimistisk stämning bland Apuliens vinodlare. Framför allt halvön Salento gläder sig åt den nyupptäckta potentialen hos inhemska druvsorter som negroamaro och primitivo.

Om druvsorten

Primitivo

Solkyssta viner från Apulien

Den italienska druvan primitivo står för mörkröda, kryddiga viner med hög alkoholhalt.
I Italien odlar man primitivo framför allt i Apulien, där druvan är tillåten i DOC-vinerna Fallerno di Massico, Gioia del Colle och Primitivo di Manduria. Lite rolig vinkuriosa för alla som vill känna till historien bakom sina viner: Rent genetiskt är primitivo så lik den kroatiska druvan tribidrag, den montenegrinska kratošija och den kaliforniska zinfandel, som länge ansågs vara ”uramerikansk”, att man har kommit fram till att de fyra är en och samma druvsort.

Profilkort

  • Artikelnr 426812
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2023
  • Vinregion Apulien
  • Skyddat ursprung Puglia
  • Druvsorter 100% Primitivo
  • Serveringstemperatur 18 °C
  • Alkoholhalt 14,5 % Vol.
  • Lagringspotential 2026
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Vertrieb durch Hanseatisches Wein- und Sekt- Kontor Hawesko GmbH, D-22763 Hamburg; Imbottigliato da ICQRF, BR/4495/IT
  • Land Italien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Halvtorrt