Varukorg
0 Artiklar
Gå till kassan
Cuvée Prestige Chablis 2012 Cuvée Prestige Chablis 2012 Cuvée Prestige Chablis 2012
Cuvée Prestige Chablis 2012
x

Cuvée Prestige Chablis

2012
Chablis AC
»Fruktigt och lättdrucket vin« FoodPassion.se

Maison Fromont Chardonnayvinerna från Chablis tillhör de stora franska klassikerna. Denna Chardonnay är en trevlig bekantskap: den har en ljust gyllene färg och en fruktig doft av äpple, päron och citrus. Utpräglad mineralitet och en slank, smidig kropp. En klassisk Chablis som passar perfekt till fiskrätter.

Per flaska -:-- 1L kr
Alk. 12.50% Vol.
Finns ej på lager
Önskelista Önskelista

Rekommendera vinet:

  • Odlingsområde: Chablis
  • Land: Frankrike
  • Smakriktning: torrt
  • Vintyp: ungt & friskt
  • Druvsorter: Chardonnay 100%
  • Total mängd: 0,75 l
  • Optimal serveringstemperatur: 10 ° C
  • Minsta lagringsduglighet: 2017
  • Beteckning: Vin
  • Tillverkare: Maison Fromont Négociant Eleveur à F.89144, Ligny-le-Chatel, France
  • Allergibeteckning: Innehåller sulfiter
Frankrike
  • Kategori: VITT VIN
  • Genomsnittligt Kundbetyg

    5     (1 kundbetyg för årgång)
    1 stjärna motsvarar lägsta betyg, 5 stjärnor motsvarar högsta betyg
    Ovanstående recensioner publiceras i vår webbutik
    The Wine Company behandlar de personuppgifter du tillhandahåller i enlighet med vår personuppgiftspolicy.
    • Chablis - klassiskt franskt vin
      N. | Ystad
      årgång 2012 
      5
      • Härlig färg och smak, lika gott till fisk som att bara njuta av när solen går ner och man sitter på balkongen ....
        Till nytta för 4 av 6 kunder
        Har den här recensionen varit till hjälp? Ja / Nej

Chablis – Frankrikes vita pärla
Chablis är en liten region som uppkallats efter staden med samma namn. Regionen angränsar till Bourgogne vid Basse-Bourgogne och ligger långt norrut i ett område där man odlat vin sedan romartiden. De som haft mest inflytande på vinodlingen är cisterciensermunkarna och troligen var det munkar som introducerade chardonnaydruvan i området. Förr odlades vindruvor på ett betydligt större område i Chablis, men vinlusepidemin under 1800-talet och de krävande miljöförutsättningarna med frostrisk under tidig höst och vår höll tillbaka utvecklingen ända fram till mitten av 1900-talet.

Renässansen under 1960-talet
I mitten av 1950-talet användes bara drygt 500 hektar av odlingsmarken i Chablis för vinstockar. Under åren som följde introducerades nya metoder som gav vinodlarna bättre förutsättningar att hantera de krävande väderförhållandena. Under våren sprayas vinstockarna med vatten för att motverka frost och oljekaminer för uppvärmning placeras ut mellan vinraderna. Idag omfattar vinodlingarna närmare 4 300 hektar som är helt dedikerade till chardonnaydruvan (som här går under namnet beaunoise). Av den framställs torra viner med en mineralitet som är typisk för Chablis. Den påminner om flinta och uppstår naturligt i den lerrika och kalkhaltiga jorden. Vinerna har en livlig syra och en fruktig smak. Ibland lagras de kortvarigt på ekfat och mognar med högre komplexitet. För lagringen används traditionella stora tunnor för att inte riskera att den fruktiga smaken påverkas av vanilj eller rostade toner.

Rekommendera vinet:
o