(0 kundbetyg)

Château de Beaucastel rouge

2020Châteauneuf-du-Pape AOP
1 010 kr
per flaska  1 346:67 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten

Denna Châteauneuf-du-Pape är ett av Frankrikes största viner. Doften präglas av mörka frukter, det sydfranska landskapets garrigue, sött trä och viol, medan smaken är sammetslen och mycket djup.

Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (11)

Utmärkelse

Auszeichnung von Robert Parker

97 / 100 Poäng

för årgången 2020

Robert Parker

Förklaring skala

Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:

100 poäng    Extraordinärt – ett ikonvin
 99–96 poäng    Exceptionellt
  95–90 poäng    Enastående
 89–80 poäng    Genomsnittligt till mycket bra

Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system. 

Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.

Prisad av

Robert Parker

Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.

På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.

Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.

2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.

Utmärkelse

17,5 / 20 Poäng

för årgången 2020

Jancis Robinson

Förklaring skala

Förklaring skala

 

20 poäng    Verkligen exceptionellt
19 poäng    Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng    Snäppet mer än utmärkt
17 poäng    Utmärkt (superior)
16 poäng    Distinkt (distinguished)
15 poäng    Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng    Dödstrist (deadly dull)
13 poäng    Närmast defekt
12 poäng    Defekt eller obalanserat

Prisad av

Jancis Robinson

Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.

I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

97 / 100 Poäng

för årgången 2019

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Utmärkelse

96+ / 100 Poäng

för årgången 2019

Jeb Dunnuck

Förklaring skala

Förklaring skala

100-poängssystemet, förklarat enligt Dunnucks unika stil: kortfattat, exakt och samtidigt ledigt:

100–96    Bättre finns inte
95–90    Enastående viner
89–85    Mycket bra till bra
84–80    Bra till ganska bra
79–50    Enkla till odrickbara

Prisad av

Jeb Dunnuck

I likhet med många andra professionella vinkritiker kommer Jeb Dunnuck från en annan yrkesbana. Under sin tid som flygingenjör stötte han för första gången på europeiska viner – och det dröjde inte länge förrän han fastnat för dem. I synnerhet Rhônedalens viner. 2008 gav han för första gången ut ”The Rhône Report”, ett mycket hyllat nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. När han 2013 blev en del av Robert Parkers ”Wine Advocate”-team, övergav han sitt tidigare yrke för att istället bli professionell vinkritiker på heltid. Hos Advocate arbetade Dunnuck sedan snabbt upp ett rykte kring sig som en yngre kopia av Robert Parker. Som en följd av detta utsågs han till ledande kritiker för Kalifornien, Washington State och Sydfrankrike. 2017 lämnade Dunnuck ”Wine Advocate” för att istället lansera sin egen webbplattform.

Precis som sin mentor Parker har han nolltolerans när det gäller reklam och framhåller uttryckligen att hans omdömen är fullständigt oberoende. Han provar och betygsätter alltid viner i samma stil och/eller på samma druva och använder sig av det klassiska 100-poängssystemet. Han lägger stor vikt vid att en bedömning per definition är subjektiv. Därför säger enskilda bedömningar ingenting utanför sin kontext.

Utmärkelse

Auszeichnung von Decanter

96 / 100 Poäng

för årgången 2019

Decanter

Förklaring skala

Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna. 
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina. 
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.

Unikt     Platina
Extraordinärt     Guld
Högt rekommenderat     Silver
Rekommenderas     Brons
Berömvärt ("commended")     
Skapligt     
Torftigt     
Undermåligt     

Prisad av

Decanter

Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.

Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.

 

Utmärkelse

95-97 / 100 Poäng

för årgången 2017

Jeb Dunnuck

Förklaring skala

Förklaring skala

100-poängssystemet, förklarat enligt Dunnucks unika stil: kortfattat, exakt och samtidigt ledigt:

100–96    Bättre finns inte
95–90    Enastående viner
89–85    Mycket bra till bra
84–80    Bra till ganska bra
79–50    Enkla till odrickbara

Prisad av

Jeb Dunnuck

I likhet med många andra professionella vinkritiker kommer Jeb Dunnuck från en annan yrkesbana. Under sin tid som flygingenjör stötte han för första gången på europeiska viner – och det dröjde inte länge förrän han fastnat för dem. I synnerhet Rhônedalens viner. 2008 gav han för första gången ut ”The Rhône Report”, ett mycket hyllat nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. När han 2013 blev en del av Robert Parkers ”Wine Advocate”-team, övergav han sitt tidigare yrke för att istället bli professionell vinkritiker på heltid. Hos Advocate arbetade Dunnuck sedan snabbt upp ett rykte kring sig som en yngre kopia av Robert Parker. Som en följd av detta utsågs han till ledande kritiker för Kalifornien, Washington State och Sydfrankrike. 2017 lämnade Dunnuck ”Wine Advocate” för att istället lansera sin egen webbplattform.

Precis som sin mentor Parker har han nolltolerans när det gäller reklam och framhåller uttryckligen att hans omdömen är fullständigt oberoende. Han provar och betygsätter alltid viner i samma stil och/eller på samma druva och använder sig av det klassiska 100-poängssystemet. Han lägger stor vikt vid att en bedömning per definition är subjektiv. Därför säger enskilda bedömningar ingenting utanför sin kontext.

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

99 / 100 Poäng

för årgången 2016

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

97 / 100 Poäng

för årgången 2015

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Utmärkelse

96+ / 100 Poäng

för årgången 2015

Jeb Dunnuck

Förklaring skala

Förklaring skala

100-poängssystemet, förklarat enligt Dunnucks unika stil: kortfattat, exakt och samtidigt ledigt:

100–96    Bättre finns inte
95–90    Enastående viner
89–85    Mycket bra till bra
84–80    Bra till ganska bra
79–50    Enkla till odrickbara

Prisad av

Jeb Dunnuck

I likhet med många andra professionella vinkritiker kommer Jeb Dunnuck från en annan yrkesbana. Under sin tid som flygingenjör stötte han för första gången på europeiska viner – och det dröjde inte länge förrän han fastnat för dem. I synnerhet Rhônedalens viner. 2008 gav han för första gången ut ”The Rhône Report”, ett mycket hyllat nyhetsbrev som kommer ut fyra gånger om året. När han 2013 blev en del av Robert Parkers ”Wine Advocate”-team, övergav han sitt tidigare yrke för att istället bli professionell vinkritiker på heltid. Hos Advocate arbetade Dunnuck sedan snabbt upp ett rykte kring sig som en yngre kopia av Robert Parker. Som en följd av detta utsågs han till ledande kritiker för Kalifornien, Washington State och Sydfrankrike. 2017 lämnade Dunnuck ”Wine Advocate” för att istället lansera sin egen webbplattform.

Precis som sin mentor Parker har han nolltolerans när det gäller reklam och framhåller uttryckligen att hans omdömen är fullständigt oberoende. Han provar och betygsätter alltid viner i samma stil och/eller på samma druva och använder sig av det klassiska 100-poängssystemet. Han lägger stor vikt vid att en bedömning per definition är subjektiv. Därför säger enskilda bedömningar ingenting utanför sin kontext.

Utmärkelse

Auszeichnung von Decanter

95 / 100 Poäng

för årgången 2015

Decanter

Förklaring skala

Vid Decanter World Wine Awards delar man ut såväl poäng som medaljer – de senare dock endast till de bättre vinerna. 
Precis som i sportens värld börjar man med Brons, men den finaste medaljen är Platina. 
Dessutom får segraren i respektive kategori titeln Best in Show. Poängen i Decanter-tabellen översätts också till 100-poängssystemet.

Unikt     Platina
Extraordinärt     Guld
Högt rekommenderat     Silver
Rekommenderas     Brons
Berömvärt ("commended")     
Skapligt     
Torftigt     
Undermåligt     

Prisad av

Decanter

Decanter är en månadstidskrift om vin som grundades i London 1975. Därmed är den Storbritanniens äldsta vintidskrift för konsumenter. Idag omfattar varumärket den tryckta tidskriften, en digital utgåva, vinprovningar samt en nyhets- och en premium-hemsida för prenumeranter. Ytterligare en medlem i Decanter-familjen är den årliga tävlingen Decanter World Wine Awards med över 15 000 viner, grundad 2004. Decanter ses ofta som den brittiska motsvarigheten till amerikanska Wine Spectator. Gemensamt för de båda tidskrifterna är den tydliga inriktningen mot konsumenter och 100-poängsystemet, inklusive den nedre 75-poängsgränsen för medverkan. Även det faktum att såväl enskilda provningar som panelprovningar förekommer i tidskriften är ett gemensamt drag.

Om man jämför bedömningarna i tidskriften Decanter med bedömningarna i tävlingen Decanter World Wine Awards, är poängen som delas ut i tävlingen märkbart högre.

 

Utmärkelse

17 / 20 Poäng

för årgången 2015

La Revue du Vin de France

Prisad av

La Revue du Vin de France

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Rhone

På sluttningarna vid Rhône

Vinodlingsområdet Côtes du Rhône sträcker sig cirka 200 km längs Rhôneflodens båda stränder, från Vienne till Avignon.

Här i Rhône har vinstockarna frodats i drygt 2400 år. Det var troligen grekiska bosättare som förde med sig vinet till Rhôneflodens stränder. Idag odlas 21 druvsorter på den drygt 61 000 hektar stora odlingsytan mellan Lyon och Medelhavet. Dessa pressas varje år till över 2,5 miljoner hektoliter vin. Av tradition utgörs majoriteten av vinstockarna av grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault, counoise (moustardier), muscardin, piquepoul noir och terret noir. Vita rhôneviner framställs av grenache blanc, clairette blanche, marsanne, roussanne, bourboulenc, viognier, ugni och piquepoul blanc.

Om druvsorten

Grenache

Söderns kryddiga och mjuka druva

Grenache är en mycket gammal och vanligt förekommande druva. Den är känd under många namn beroende på vinregion, men oavsett om den odlas i Spanien, Italien, Frankrike eller på Sardinien handlar det alltid om samma, omisskännliga druva.
Grenachedruvan stammar troligtvis från Spanien, där den odlas under namnet garnacha och gärna blandas med tempranillo för att framställa riojaviner. Under sitt franska namn är druvan typisk för södra Rhône och vinerna från Medelhavet, framför allt vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Av grenache framställs först och främst röda viner, mer sällan även roséviner och vita viner. De röda vinerna är oftast mjuka och fruktiga med låg tanninhalt och en blekröd färg. Vid extremt klimat och lågt skördeuttag kan man även pressa grenache till koncentrerade viner som lagras väl.

Profilkort

  • Artikelnr 717933
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2020
  • Vinregion Rhone
  • Vinområde södra Rhône
  • Skyddat ursprung Châteauneuf-du-Pape
  • Druvsorter Cinsault
    Counoise
    Grenache
    Mourvedre
    Syrah
  • Eko-märkning DE-ÖKO-006
  • Eko-märkning FR-BIO-01
  • Serveringstemperatur 18 °C
  • Alkoholhalt 14,5 % Vol.
  • Lagringspotential 2040
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Sté Fermière des Vignobles Pierre Perrin, Château de Beaucastel, Courthézon - France
  • Land Frankrike
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt