(0 kundbetyg)

Ca' Marcanda

2013Bolgheri DOC
1 300 kr
per flaska  1 733:33 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
Det geniala med Angelo Gaja är och förblir hans förmåga att förena konst, traditioner och modern teknik till ett unikt konstverk. För trots att Ca’Marcandas historia är kort, har Gaja med viner som detta redan skapat ytterligare en lysande stjärna i klass med ikoner som Sassicaia och Ornellaia. Årgången 2013 utgör själva sinnebilden för exceptionell årgångskvalitet. Doften är tät med en rik aromblandning av mörka bär, sött trä, mörk choklad, vanilj och mocka, medan känslan i munnen är otroligt smidig och sammetslen med en fenomenalt lång avslutning. Robert Parker har hänfört beskrivit detta som ”a beautiful tannin management”. Eftersmaken är ett fyrverkeri av sandelträ och kryddor. Det här vinet är jordnära tack vare sin täta karaktär, men upplevs samtidigt som älvlikt svävande. I Gambero Rosso har vinet belönats med 3 glas, men det är värt långt mer än så. Detta vin besitter nämligen en sådan finhet och finess att det skulle kunna fungera som förebild för många hyllade bordeauxviner.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (7)

Utmärkelse

Auszeichnung von Robert Parker

95 / 100 Poäng

för årgången 2013

Robert Parker

Förklaring skala

Wine Advocate är ursprunget till 100-poängssystemet inom vinbedömning. Tillämpningen är sträng och poängens betydelse definieras enligt följande:

100 poäng    Extraordinärt – ett ikonvin
 99–96 poäng    Exceptionellt
  95–90 poäng    Enastående
 89–80 poäng    Genomsnittligt till mycket bra

Parkers utveckling och lansering av 100-poängsystemet innebar en revolution inom området vinkritik. Det är således inte undra på att andra system, som t.ex. 20-poängssystemet, stjärnor och liknande, har hamnat i skuggan. Fördelen med det här systemet är att det har många fler nivåer än övriga system. 

Parkers system ger till att börja med varje vin 50 poäng för att det medverkar i tävlingen och fuktar domarnas gommar. Därefter sker en bedömning i flera steg som i allra bästa fall ger de legendariska 100 poängen.

Prisad av

Robert Parker

Robert Parker har utan tvekan varit av de mest inflytelserika vinkritikerna, och han har fortfarande stort inflytande trots att han har dragit sig tillbaka allt mer sedan 2012. Han revolutionerade vinjournalistiken och vinbedömningen med hjälp av kreativitet och innovationsanda.

På grund av sin juridikutbildning såg han sig som konsumenternas språkrör och 1978 skapade han nyhetsbrevet ”The Wine Advocate”, som med tiden har utvecklats till en av de viktigaste publikationerna i den internationella vinvärlden. Hans 100-poängssystem för vinbedömning etablerade sig snabbt vid sidan av det vanligt förekommande 20-poängssystemet.

Parker fick sitt stora genombrott när han – helt korrekt – var den första att ge betyget ”enastående” åt Bordeaux-årgången 1982, som andra kritiker på grund av det varma vädret varit skeptiska mot. Årgången ses idag som en av de största i regionens historia och har fått kultstatus. Dessutom blev Robert Parker så populär att antalet prenumeranter på ”Wine Advocate” steg till 40 000 exemplar. Idag är det inte möjligt att tänka sig vinkritik utan Parkers system.

2012 började Parker dra sig tillbaka och sålde nyhetsbrevet. Chefredaktör för ”Wine Advocate” är idag Lisa Perrotti-Brown, som innehar titeln Master of Wine. 2017 köpte dessutom restaurangguiden ”Guide Michelin” andelar i denna än idag mycket betydelsefulla publikation.

Utmärkelse

Auszeichnung von The Wine Spectator

95 / 100 Poäng

för årgången 2013

The Wine Spectator

Förklaring skala

Wine Spectator använder det i vinvärlden brett etablerade 100-poängssystemet. Den nedre gränsen för när tidskriften anser ett vin vara ”drickbart”, börjar vid 75 poäng:

100–95 poäng    Klassiskt – ett stort vin
  94–90 poäng    Utmärkt
  89–85 poäng    Mycket bra
  84–80 poäng     Bra

Prisad av

The Wine Spectator

”Wine Spectator” är jämte ”Wine Advocate” och ”Decanter” den internationella vinvärldens viktigaste publikation. Tidskriften grundades 1976 av Bob Morrisey och lyckades under lång tid anlita namnkunniga vinexperter som exempelvis James Suckling, som skrev och betygsatte för Wine Spectator fram till 2010.

Varje nummer innehåller artiklar, vinbeskrivningar och vinbetyg av mellan 400 till 1 000 viner. Dessutom har tidskriften infört en restaurangutmärkelse och var inblandad i upprepningen av den legendariska ”Parisprovningen” 1986.

Lika legendarisk är den årliga ”Wine Experience”, en vinmässa i New York med provningar, presentationer, seminarier och vinmakarmiddagar. 2017 kom 5 000 besökare för att prova 256 viner.

Förutom bedömningarna och betygsättningarna av vinerna – inklusive ”Highly recommended” – har man ytterligare en kategori: ”Best Value for Money”. Runt årsskiftet presenteras även en ”Top 100” för året.

Wine Spectator driver även en stiftelse för utbildning inom vin, mat och livets goda. 

Utmärkelse

17+ / 20 Poäng

för årgången 2013

Jancis Robinson

Förklaring skala

Förklaring skala

 

20 poäng    Verkligen exceptionellt
19 poäng    Ett toppenvin (a humdinger)
18 poäng    Snäppet mer än utmärkt
17 poäng    Utmärkt (superior)
16 poäng    Distinkt (distinguished)
15 poäng    Mediokert, inga fel men inte spännande
14 poäng    Dödstrist (deadly dull)
13 poäng    Närmast defekt
12 poäng    Defekt eller obalanserat

Prisad av

Jancis Robinson

Jancis Robinson har studerat filosofi och matematik. Hennes professionella karriär inom vinbranschen började 1975 vid den brittiska vintidskriften ”Wine and Spirits”. 1984 blev hon den första kvinnliga journalisten någonsin att bjudas in i den exklusiva ”Master of Wine”-kretsen. Sedan dess har hon gett ut ett flertal böcker på temat, varav den mest kända är den högt ansedda ”Oxford Companion to Wine”. Dessutom har hon skrivit ”Atlas över världens viner” tillsammans med Hugh Johnson. Robinson har varit vinkorrespondent för ”Sunday Times” och skriver fortfarande regelbundet för ”Financial Times” och ”Wine Spectator”. Deras hemsida, vars innehåll till största delen är förbehållet för betalande prenumeranter, rymmer närmare 14 000 artiklar på temat vin och närmare 220 000 provningsanteckningar från henne och hennes välrenommerade team. Teamet består idag av 25 personer, varav tio innehar titeln ”Master of Wine”.

I motsats till de flesta andra plattformar för vinbedömning använder Robinson fortfarande det traditionella europeiska 20-poängssystemet. Dessutom är poängen relativa till respektive kategori, vilket innebär att 18,5 poäng för ett pinot noir-vin från Nya Zealand inte är absolut jämförbara med en Grand Cru från en topproducent i Bourgogne.

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

93 / 100 Poäng

för årgången 2013

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Utmärkelse

Auszeichnung von The Wine Enthusiast

92 / 100 Poäng

för årgången 2013

The Wine Enthusiast

Förklaring skala

Förklaring skala

Även Wine Enthusiast använder 100-poängssystemet till sina omdömen. Den nedre gränsen för viner som omnämns i tidskriften går dock vid 80 poäng. Förutom poängbetygen publicerar Wine Enthusiast Topp 100-listor över de bästa vinerna med enastående lagringspotential (”Cellar Selections”) och enastående pris-/kvalitetsförhållande (”Best Buys”). Tidskriftens betygsskala är indelad enligt följande:

 

100–98     poäng    En klassiker – absolut toppkvalitet
97–94       poäng    Överlägset – en storartad prestation
93–90       poäng    Utsökt – rekommenderas absolut
89–87       poäng    Mycket bra – mestadels bra pris-/kvalitetsförhållande, rekommenderas starkt
86–83       poäng    Bra – ett vardagsvin; ofta bra pris-/kvalitetsförhållande
82–80       poäng    Acceptabelt – lämpligt för enklare tillfällen

Prisad av

The Wine Enthusiast

Tidskriften ”The Wine Enthusiast” lösgjorde sig 1988 som självständig tidskrift från ”Wine Enthusiast Companies”, som grundades 1979. Tidskriften utkommer 14 gånger om året och räknas idag, med sina ca 800 000 läsare runtom i världen, till en av världens mest lästa fackpublikationer på temat vin jämte ”Wine Spectator” och ”Wine Advocate”. 

Tidskriften är fortfarande hemmahörande i Valhalla, USA, och fokuserar främst på vin och sprit, men berör även andra aspekter av livets goda och livsstil, t.ex. mat, restauranger och resor. 

Dessutom anordnar tidskriften vinprovningar och evenemang för handlare och journalister. Vinprovningarna och bedömningarna genomförs av namnkunniga vinexperter. På så vis har man lyckats bygga upp en enorm vindatabas med beskrivningar av och betyg på långt över 100 000 viner. Vidare delar Wine Enthusiast ut utmärkelser i sin ”Wine Star Awards”.

Den efterlängtade årsbästalistan ”Top 100” innehåller årets bästa och mest uppseendeväckande viner. Här handlar det inte bara om poäng, utan även om betyget i relation till priset. Därför kan ett vin med 94 poäng ligga långt över ett vin med 97 eller 98 poäng. Med jämna mellanrum ger man även ut listan ”Best Buys”.

I övrigt bedömer Wine Enthusiast enligt det gängse 100-poängssystemet, men endast viner från 80 poäng och uppåt omnämns i tidskriften.

Utmärkelse

91 / 100 Poäng

för årgången 2013

Antonio Galloni

Prisad av

Antonio Galloni

Trots att namnet antyder något annat är Antonio Galloni amerikan. Hans arbete inom finansbranschen förde honom till Norditalien och hans förfäders hembygd, där han lärde känna och lärde sig uppskatta Piemontes viner. 2004 grundade han nyhetsbrevet ”Piedmont Report”, som snart utvecklades till en ledande informationskälla till viner från Piemonte. Två år senare antog han Robert Parkers erbjudande om att ta över ansvaret för Wine Advocate i Italien. Senare tillkom även Kalifornien, Champagne, Chablis och Côte d'Or. 2013 lämnade Galloni Wine Advocate för att istället grunda den egna vinplattformen Vinous, där han återigen ansvarar för områdena Italien, Champagne, Kalifornien och Bourgogne. Vid sidan av honom själv skriver och bedömer emellanåt namnkunniga vinkritiker som Stephen Tanzer (mer om honom i ett eget inlägg), Neal Martin och David Schildknecht.

 På Vinous hemsida betonar Galloni grundpelarna för sin vinkritik: Passion, oberoende och den fasta övertygelsen att vin ska vara tillgängligt för alla. Dessutom anser han att för att en bedömning ska kunna göra ett vin rättvisa kan den aldrig begränsas till ett tal mellan 50 och 100.

Utmärkelse

Auszeichnung von Gambero Rosso

3 / 3 Glas

för årgången 2013

Gambero Rosso

Förklaring skala

Gambero Rossos bedömningssystem är enkelt och omfattar tre nivåer som visualiseras genom ett, två eller tre glas, där tre glas motsvarar den högsta nivån. Sedan 1988 har vissa tillfälliga förändringar och modifikationer skett, men få har behållits. Det är en stor ära att överhuvudtaget få vara med i den upplysta kretsen av glas-belönade viner. Nivåerna innebär:

Tre glas: Extraordinärt vin

Två glas: Mycket bra vin

Ett glas: Bra vin

Prisad av

Gambero Rosso

1988 gavs ”Röda räkan” – en ordagrann översättning av Gambero Rosso – ut för första gången. Därefter tog det inte lång tid innan verket, som utkommer en gång per år, blev den mest kända guiden för italienska viner. En anledning till detta är säkerligen att betygsystemet är mycket enkelt. Här använder man sig inte av en 100-gradig skala utan ”Bicchieri” (alltså glas). Och Gambero Rosso delar bara ut max tre glas.

Vinguiden ges även ut på flera andra språk, däribland engelska. Här ingår 2 000 vingårdar med närmare 25 000 viner – som valts ut bland 45 000 provade viner. Provningsteamet består av cirka 60 oberoende vinexperter och provningarna är naturligtvis blinda.

Endast 400 viner belönas varje år med det eftertraktade toppbetyget ”Tre Bicchieri” – på grund av det mer grovhuggna betygsystemet är det många fler än i andra betygsystems 100-gradiga skala. Därför har även billigare viner chansen att få ett toppbetyg i Gambero Rosso. Sedan 2011 finns det ett speciellt avsnitt för Tre-Bicchieri-viner under 15 euro – ett uttryck för redaktionens övertygelse att enastående viner inte måste vara dyra.

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Toscana

Det berömda Chiantivinets hemtrakter

Regionen Toscana är, tillsammans med Piemonte, Italiens viktigaste vinregion och ett av landets vackraste områden fullt av historia och kultur.

I Toscana breder cirka 64 000 hektar odlingar ut sig från Apenninerna till Tyrrenska kusten. Olivodlingar och stora skogar kompletterar bilden. Toscana är hemtrakt för sangiovesedruvan, som pressas till det världsberömda Chiantivinet. Sedan 1980-talet har sangiovese i kombination med internationella druvor bidragit till fenomenet supertoscanare. Dessutom utgör regionala kloner basen i Montalcinos Brunellovin samt Vino Nobile di Montepulciano. Även Vin santo kommer från Toscana.

Om druvsorterna

Merlot

Kameleont från Bordeaux

Ett torrt merlotvin är ett utsökt rödvin för nybörjaren. Det bjuder på en mängd olika aromer utan att kräva för mycket av den som håller i glaset.
Den röda druvan merlot är Frankrikes vanligaste druva och den odlas framför allt i Bordeaux och Languedoc-Roussillon. Merlot är även mycket populär i resten av världen. Den är uppkallad efter koltrasten (merle på franska), en fågel som gärna landar på vinrankan för att kalasa på de söta druvorna när de har mognat. Merlotviner är fruktiga och fylliga med mjuka tanniner. Därför kombinerar man också gärna druvan med cabernet sauvignon och cabernet franc för att locka fram mer frukt och dämpa tanninerna.

Cabernet Sauvignon

Unikt framgångsrik ädeldruva

Cabernet sauvignon är en av världens mest odlade druvor och oavsett i vilken av världens regioner den odlas imponerar den genom sin unika karaktär och sin djupröda färg.
Den röda druvan cabernet sauvignon pekas ofta ut som den allra ädlaste druvan. Den stammar från Bordeaux, där den ger koncentrerade och mycket lagringsdugliga viner med intensiv färg. Cabernet sauvignon används ofta till druvrena viner, men ingår även i många cuvéer i bordeauxstil. Typiskt för druvsorten är små druvor med hårt skal och många kärnor, vilket ger en hög fenolhalt och därmed kraftiga aromer. Cabernet sauvignon har en omisskännlig smak som kommer till tydligt uttryck oavsett odlingsförutsättningarna.

Profilkort

  • Artikelnr 585407
  • Beteckning vin
  • Vintyp Rött vin
  • Årgång 2013
  • Vinregion Toscana
  • Vinområde Bolgheri
  • Skyddat ursprung Bolgheri
  • Druvsorter 50% Merlot
    40% Cabernet Sauvignon
    10% Cabernet Franc
  • Serveringstemperatur 16 °C
  • Alkoholhalt 14 % Vol.
  • Lagringspotential 2026
  • Typ av kork Naturkork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Ca' Marcanda Castagneto Carducci Gaja Toskana Italia
  • Land Italien
  • Volym 0,75 L
  • Smak Torrt