(0 kundbetyg)

Champagne Lété-Vautrain

Brut, Champagne AC
298 kr
per flaska  397:33 kr/l
inkl. moms och alkoholskatt, exkl. frakt
Om produkten
En fruktig brut som fint representerar stilen i Marnedalen. Här kombineras pinot meunier med pinot noir och chardonnay till en oemotståndligt frisk, krämig och karaktärsfull champagne. Champagnehuset Lété-Vautrain grundades på 1960-talet i Charly-sur-Marne, ett område där man idag hittar de bästa pinot meunier-druvorna i hela Champagne. Lété-Vautrain stod länge i skuggan av andra mer berömda hus, men upptäcktes till slut av vinkännare som var på jakt efter exklusiva champagner från mindre producenter och just det fanns hos Lété-Vaudrain. Kända hus i all ära, men den som hittar till de mindre champagnehusen har många nya smaksensationer att vänta. Därför är det tur att vi idag får möjlighet att prova exklusiva champagner som den här från Lété-Vautrain. Det lilla huset som grundades för drygt 50 år sedan har idag en odlingsareal på ungefär 8 hektar. Det är en droppe i havet jämfört med de stora champagnehusen, men det Lété-Vautrain saknar i kvantitet, tar man igen i kvalitet. Eftersom odlingsarealen är så begränsad kan man ha en oerhört noggrann kontroll av varje enskilt steg i framställningen, från odling till färdig flaska. Tidigare var dessa champagne, som framställts med sådan omsorg om detaljerna, förbehållna lokala gastronomer. Men idag får även vi chansen att prova de exklusiva dropparna. Det gäller dock att passa på, eftersom mängden är så begränsad.
Enkel och bekväm leverans
ända fram till din dörr
Exklusiva viner
och stort urval
Över 10 års erfarenhet
inom vinhandel och förstklassig service på svenska
Handel enligt EU-rätt
med hänsyn till svenska- och EU-föreskrifter

Denna artikeln finns även i setet

Utmärkelser för detta vin (4)

Utmärkelse

Auszeichnung von Falstaff

92 / 100 Poäng

Falstaff

Förklaring skala

100–96 poäng: Extraordinära viner, helt enastående, unika, ojämförliga

95–90 poäng: Anmärkningsvärda viner, mycket bra till enastående

89–80 poäng: Mycket lyckade viner

79–70 poäng: Genomsnittliga viner 

69–60 poäng: Viner under genomsnittet

59–50 poäng: Svaga viner, delvis bristfälliga

Prisad av

Falstaff

Den här tidskriften, som är lika populär bland vinälskare som bland finsmakare, grundades 1980 i Österrike. Det är Österrikes äldsta och idag även största vin- och gourmettidskrift. Sedan 2010 är familjen Rosam majoritetsägare och 2017 köpte en av VW:s före detta styrelsemedlemmar 23 % av andelarna. 

Tidskriften fokuserar på vin, framför allt från Österrike, men även på gastronomiska trender och produkter inom mat och dryck samt kulinariska resor och nyöppnade restauranger och barer. Ända sedan starten har Falstaff varje år delat ut ett pris till österrikiska viner och publicerat resultatet i sin rödvinsguide. 

Förlaget ger även ut tidskrifterna Falstaff Living, Falstaff Rezepte, Falstaff Gourmet im Schnee och Falstaff Opernball. Naturligtvis finns Falstaff även tillgängligt digitalt med både en hemsida och en omfångsrik vindatabas.

Vid sidan av tidskrifterna ger förlaget varje år ut en restaurangguide, två vinguider, en bar- och spritguide samt en caféguide. 

Falstaff är i första hand en vin- och gourmettidskrift där vinexperter beskriver och betygsätter viner från främst Österrike, men även från många andra viktiga vinodlingsregioner runtom i världen. Bedömningen sker enligt Robert Parkers 100-poängssystem.

Sedan 2010 finns det också en tysk utgåva som fokuserar på vin och gastronomi i Tyskland, och sedan 2014 även en schweizisk utgåva inriktad på vin- och gastronomiscenen i Schweiz.

Utmärkelse

Auszeichnung von James Suckling

90 / 100 Poäng

James Suckling

Förklaring skala

James Suckling använder en 100-poängsskala vid sina provningar:

100–95 poäng: ”Must-buy” – absolut rekommendation.

90 poäng och högre: ”Outstanding” – ett exceptionellt vin.

Under 88 poäng: ”Might still be worth buying but proceed with caution” – möjligtvis värt ett köp, men med förbehåll.

Prisad av

James Suckling

James Suckling var bara 23 år när han författade sin första vinrecension för ”Wine Spectator”, en av världens viktigaste vinpublikationer. I slutet av 1980-talet flyttade han till Frankrike för att bygga upp Wine Spectators europeiska utgåva. I egenskap av chefredaktör för Wine Spectator blev Suckling känd över hela vinvärlden. Han har arbetat som självständig och oberoende kritiker sedan 2010, och har etablerat en egen plattform med namnet jamessuckling.com. Hans hjärta bultar särskilt för viner från Italien – och framför allt för viner från Toscana. Vid sin bedömning använder han sig av en 100-poängsskala. Viner med minst 90 poäng är ”outstanding” och viner från 95 poäng är ”must buy”.

Utmärkelse

Auszeichnung von Berliner Wein Trophy

GOLD Medalje

Berliner Wein Trophy

Förklaring skala

 

Grand Gold: Exceptionellt vin

Guld: Mycket bra vin

Silver: Bra vin

Berliner Wein Trophy delar ut silver- och guldmedaljer samt ”Grand Gold” – Stor guldmedalj. Dessutom delas priser ut till tävlingens bästa viner inom olika kategorier. Vid tävlingens årliga vinterupplaga delas även ”Special Awards” ut till bl.a. de bästa producenterna inom en kategori.

Prisad av

Berliner Wein Trophy

Under beskydd av OIV (International Organisation of Vine and Wine) och UIOE (International Union of Oenologists) är Berliner Wein Trophy den största och viktigaste internationella vintävlingen. Namnkunniga domare från hela världen samlas och provar över 10 000 viner i februari och juli varje år. Endast 30 % av de provade vinerna belönas med ”Stor guldmedalj”, ”Guldmedalj” eller ”Silvermedalj”. Dessutom delar man ut specialpriser till ”Bästa producent av stilla vin“, ”Bästa producent av mousserande vin”, ”Bästa kooperativ”, ”Bästa importör”, ”Bästa fackhandlare” och ”Bästa lågprishandlare”.

Tack vare att Berliner Wine Trophy äger rum två gånger per år hinner man prova ett mycket stort antal viner.

Utmärkelse

87 / 100 Poäng

The Wine Enthusiast

Förklaring skala

Förklaring skala

Även Wine Enthusiast använder 100-poängssystemet till sina omdömen. Den nedre gränsen för viner som omnämns i tidskriften går dock vid 80 poäng. Förutom poängbetygen publicerar Wine Enthusiast Topp 100-listor över de bästa vinerna med enastående lagringspotential (”Cellar Selections”) och enastående pris-/kvalitetsförhållande (”Best Buys”). Tidskriftens betygsskala är indelad enligt följande:

 

100–98     poäng    En klassiker – absolut toppkvalitet
97–94       poäng    Överlägset – en storartad prestation
93–90       poäng    Utsökt – rekommenderas absolut
89–87       poäng    Mycket bra – mestadels bra pris-/kvalitetsförhållande, rekommenderas starkt
86–83       poäng    Bra – ett vardagsvin; ofta bra pris-/kvalitetsförhållande
82–80       poäng    Acceptabelt – lämpligt för enklare tillfällen

Prisad av

The Wine Enthusiast

Tidskriften ”The Wine Enthusiast” lösgjorde sig 1988 som självständig tidskrift från ”Wine Enthusiast Companies”, som grundades 1979. Tidskriften utkommer 14 gånger om året och räknas idag, med sina ca 800 000 läsare runtom i världen, till en av världens mest lästa fackpublikationer på temat vin jämte ”Wine Spectator” och ”Wine Advocate”. 

Tidskriften är fortfarande hemmahörande i Valhalla, USA, och fokuserar främst på vin och sprit, men berör även andra aspekter av livets goda och livsstil, t.ex. mat, restauranger och resor. 

Dessutom anordnar tidskriften vinprovningar och evenemang för handlare och journalister. Vinprovningarna och bedömningarna genomförs av namnkunniga vinexperter. På så vis har man lyckats bygga upp en enorm vindatabas med beskrivningar av och betyg på långt över 100 000 viner. Vidare delar Wine Enthusiast ut utmärkelser i sin ”Wine Star Awards”.

Den efterlängtade årsbästalistan ”Top 100” innehåller årets bästa och mest uppseendeväckande viner. Här handlar det inte bara om poäng, utan även om betyget i relation till priset. Därför kan ett vin med 94 poäng ligga långt över ett vin med 97 eller 98 poäng. Med jämna mellanrum ger man även ut listan ”Best Buys”.

I övrigt bedömer Wine Enthusiast enligt det gängse 100-poängssystemet, men endast viner från 80 poäng och uppåt omnämns i tidskriften.

Kundomdömen (0)

Det finns inga kundomdömen än.

Skriv ditt första omdöme! Betygsätt
Om regionen

Champagne

Ett unikt och glamouröst vin

I Champagne har man lyckats skapa en produkt med en oöverträffad glamourfaktor som fascinerat människor världen över i flera århundraden. sedan århundraden tillbaka fascinerar människor världen över.

Champagne är Frankrikes nordligaste vinområde och det lämpar sig egentligen inte för vinodling på grund av sitt svala klimat och rikliga nederbörd. De viner som blir champagne lagras visserligen, men de får en relativt låg alkoholhalt och har den tydliga garvsyra som krävs för att framställa mousserande vin. De viktigaste druvorna är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. En tongivande karaktär är munken Dom Pérignon. Det var han som började odla de röda druvsorter som används i champagne. Dessutom var han en mästare på assemblage, konsten att blanda grundviner av olika sorter och årgångar för att uppnå den önskade champagnestilen.

Om druvsorten

Profilkort

  • Artikelnr 154953
  • Beteckning champagne
  • Vintyp Mousserande
  • Vinregion Champagne
  • Skyddat ursprung Champagne
  • Druvsorter 50% Pinot Meunier
    25% Chardonnay
    25% Pinot Noir
  • Serveringstemperatur 8 °C
  • Alkoholhalt 12,5 % Vol.
  • Restsocker 12,1 g/L
  • Syrahalt 7,45 g/L
  • Lagringspotential 2026
  • Typ av kork Champagnekork
  • Allergier innehåller sulfiter
  • Adress producent/påfyllare Lété-Vautrain, 02310 Charly-sur-Marne, France
  • Land Frankrike
  • Volym 0,75 L
  • Smak Brut